Vervoersbond vreest banenverlies streekvervoer

ROTTERDAM, 2 JUNI. De Vervoersbond FNV vreest een verlies van 1.700 arbeidsplaatsen in het streekvervoer. De bond verwijt minister Maij-Weggen (verkeer en waterstaat) de aangekondigde bezuinigingen eerder te willen doorvoeren. In totaal moet het stad- en streekvervoer 420 miljoen gulden bezuinigen, waarvan op dit moment nog 102 miljoen openstaat.

Ook wijst de Vervoersbond FNV met een beschuldigende vinger richting Streekvervoer Nederland (SVN), waarbij 13 vervoersbedrijven zijn aangesloten. Deze holding zou geen vuist maken tegen de plannen van de overheid en geen eigen verantwoordelijkheid willen dragen. Het SVN en de vervoersbonden overlegden gisteravond over de gevolgen van de bezuinigingen.

Een woordvoerder van het ministerie bevestigde vanochtend dat volgend jaar 25 miljoen gulden moet worden bezuinigd. Maij-Weggen zegt de bezuinigingen op te kunnen vangen door het natuurlijk verloop van werknemers, dat in het streekvervoer vijf procent zou bedragen. Zowel de vakbonden als het SVN menen echter dat het natuurlijk verloop rondom de drie procent ligt.

Vorige week voerde het SVN al een personeelsstop voor onbepaalde tijd in. Op deze manier hoopt het concern gedwongen ontslagen te voorkomen. De holding waarschuwt opnieuw voor aantasting van het voorzieningenniveau. “Doorvoeren van de bezuinigingen houdt in dat een aantal bussen al volgend jaar uit de dienstregelingen worden genomen”, aldus een woordvoerder. Om hoeveel bussen het gaat, is nog onduidelijk. Ook wil het SVN nog niet het getal van 1.700 arbeidsplaatsen bevestigen. In eerdere ramingen ging de holding zelf uit van 700 tot 800 arbeidsplaatsen.

Zowel de vakbonden als het SNV menen dat de grootste klappen zullen vallen in de zogenaamde BOS-gemeenten. Dit zijn middelgrote gemeenten, die net te klein zijn voor het exploiteren van eigen stadsvervoer. In deze BOS-gemeenten zou volgens de Vervoersbond FNV zo'n 65 miljoen gulden moeten worden bezuinigd. Het aantal reizigers in het streekvervoer steeg vorig jaar met 15 procent. Die stijging was voornamelijk te danken aan jongeren met een OV-Studentenkaart.