Verkiezingen in Peru, Garcia op de vlucht

LIMA, 2 JUNI. De Peruaanse president Alberto Fujimori heeft gisteren in een televisietoespraak aangekondigd dat op 18 oktober verkiezingen zullen worden gehouden voor een nieuw congres, waarmee Peru terugkeert naar de democratie. Het gekozen Congres moet een nieuwe grondwet opstellen. Het werk van het grondwetgevende Congres zal daarna door de kiezers in een referendum worden getoetst, zo zei Fujimori.

President Fujimori ontbond op 5 april het Congres en sloot de rechtbanken tijdelijk omdat hij meende dat zijn regeringsbeleid, het bestrijden van de drughandel en de linkse guerrillastrijders van het Lichtend Pad, onmogelijk werd gemaakt door het parlement en de rechters. Fujimori's ingreep leidde tot zware buitenlandse kritiek en twee weken geleden beloofde hij op de Bahama's, tijdens een bijeenkomst van de Organisatie van Amerikaanse Staten, binnen vijf maanden verkiezingen te zullen houden.

Intussen heeft Alan Garcia, Fujimori's voorganger, politiek asiel aangevraagd in het buurland Colombia, zo is gisteren in Bogotà meegedeeld. De Colombiaanse radio berichtte dat Garcia, de leider van de sociaal-democratische Apra-partij, met een privé-vliegtuig zou aankomen. De Peruaanse minister van buitenlandse zaken, Oscar de la Puente, zou Garcia een vrijgeleide hebben gegeven.

De 43-jarige Garcia was Peru's president van 1985 tot 1991. Na de presidentiële coup van Fujimori werd Garcia gezocht door de veiligheidspolitie, maar hij wist te ontkomen. Het Colombiaanse ministerie van buitenlandse zaken zei dat Garcia zijn toevlucht had gezocht in de Colombiaanse ambassade in Lima.

Fujimori wilde Garcia berechten op beschuldiging van fraude tijdens diens presidentschap. Een uitspraak van het Peruaanse Hooggerechtshof voorkwam dat de oud-president voor de rechter moest verschijnen.

Garcia's advocaat en partijgenoot Jorge del Castillo bevestigde dat de ex-president Peru wil verlaten omdat zijn leven gevaar zou lopen. Vorige week ontsnapte hij ternauwernood aan een aanslag door paramilitaire commando's. (AP, Reuter)