Titanenstrijd

Het zijn zowat de diepste oerkrachten van de Nederlandse beschaving die aan hem trekken.

De blonde held wordt verscheurd in een titanenstrijd tussen de oude Kronos en de jonge Zeus, de gaande en de komende godheid der Lage Landen. Zijn ziel is geprangd en hij zal vandaag een laatste "dramatisch' verzoek doen om niet te hoeven kiezen tussen de sportieve ondergang en de speltechnische dood. Het is een Griekse tragedie die zich voor onze ogen ontvouwt: hier dreigt Scylla hem te grijpen, daar dreigt Charybdis hem op te slorpen. Het is de held om het even, want wie hem ook krijgt, hij legt het loodje.

Het verschil is dat Scylla in Barcelona huist, hunkerend naar een mogelijk kampioenschap, en Charybdis in een trainingskamp te Oegstgeest verblijft, ook al hunkerend naar een mogelijk kampioenschap. Nieuw is ook dat Scylla en Charybdis telefonisch contact onderhouden over wie de blonde held mag verzwelgen al dan niet volgens de regels van de Europese Voetbalbond. Heel anders dan in de Griekse tijd is bovendien het feit dat Scylla en Charybdis zeggen dat ze de ondergang van de held "bijzonder sneu' vinden. Het gaat dus over voetbal, en dat zal de vooruitgang zijn.

Intussen mag Ronald Koeman zich afvragen in hoeverre de rechten van de mens van toepassing zijn op professionele voetballers. Vernederend is nog het vriendelijkste woord dat van toepassing is op de prestigeslag tussen Michels en Cruyff over de inzetbaarheid van een volwassen sportman. Het lijkt alsof in dezen alleen de Schrift nog verlossing kan brengen: “Laat de jongens voor ons spelen!” (2 Sam. 2:14).

    • Bastiaan Bommeljé