Sancties VN leiden in Bosnië nog niet tot verflauwen van strijd

BELGRADO, 2 JUNI. De instelling van sancties tegen Servië en Montenegro lijkt na drie dagen nog niet, zoals beoogd, een ophouden van de oorlog in Bosnië-Herzegovina ten gevolge te hebben. De Bosnische hoofdstad Sarajevo werd gisteravond opnieuw door Servische eenheden gebombardeerd.

De Bosnische president, Alija Izetbegovic, weigerde in Sarajevo te onderhandelen met de chef-staf van het Joegoslavische leger, generaal Zivota Panic. Deze was uit Belgrado naar Sarajevo gekomen om te onderhandelen over de ontruiming door 800 Joegoslavische militairen van een kazerne in het centrum van de stad. Het strijdpunt is de vraag of de militairen daarbij hun zware wapens mogen meenemen of moeten overdragen aan de Bosnische milities, die op het moment nauwelijks over zware wapens beschikken.

Over de evacuatie van de militairen en een begeleidend staakt-het-vuren leek dit weekeinde, eveneens onder auspiciën van de VN, overeenstemming te zijn bereikt. Kort na het mislukken van het overleg, waarbij de resterende militairen van de Verenigde Naties in Sarajevo een bemiddelende rol probeerden te spelen, braken in een aantal buitenwijken van de stad vuurgevechten uit. De Servische eenheden in de heuvels rondom Sarajevo hervatten daarop hun bombardementen met artillerie en mortieren.

De Kroatische havenstad Dubrovnik lag gisteren voor de vierde achtereenvolgende dag onder artillerievuur van het Joegoslavische leger, waarbij opnieuw historische monumenten in het centrum werden beschadigd. De situatie rond Dubrovnik is verward. Waarnemers van de Verenigde Naties slaagden er een aantal malen in staakt-het-vurens te doen afspreken tussen eenheden van het Joegoslavische leger en Kroatische eenheden. Maar kennelijk op eigen gezag handelende militairen verbreken telkenmale het staakt-het-vuren. De Kroaten vuren daarbij met artillerie op het door de Serviërs gecontroleerde stadje Trebinja in Bosnië-Herzegovina.

Het aangekondigde bezoek van minister Ter Beek van defensie aan de Nederlandse militairen die deel uitmaken van de VN-vredesmacht in Joegoslavië heeft plaats in het weekeinde van 13 en 14 juni.

    • Raymond van den Boogaard