Rühe wil "Jäger '90' niet voor luchtmacht bestellen

BONN, 2 JUNI. Ondanks verzet van de Beierse CSU blijft de Duitse minister van defensie, Volker Rühe (CDU), erbij dat hij het moderne jachtvliegtuig Jäger '90 niet voor de Luftwaffe gaat bestellen. Kanselier Kohl steunt hem daarin, zei Rühe gisteravond na een hernieuwd overleg met defensiespecialisten uit de regeringscoalitie.

Komende vrijdag komt de Britse premier, John Major, naar Bonn om bij Helmut Kohl alsnog een positieve Duitse beslissing voor het vliegtuig te bepleiten. In Groot-Brittannië, dat deelneemt in het zeer dure vliegtuigproject (ook bekend onder de naam European Fighter Aircraft, EFA), is op Rühes besluit kritisch gereageerd. Desnoods wil Londen het internationale project zonder Duitse betrokkenheid, en alleen met Spanje en Italië, voortzetten. Majors missie van vrijdag heet in Bonn al bij voorbaat kansloos.

Rühe herhaalde gisteravond voor de Duitse televisie dat hij het vliegtuig te duur acht (circa 140 miljoen mark per stuk) en bovendien niet meer nodig gezien de veranderde veiligheidssituatie in Europa. Het past ook niet bij de voorgenomen kleinere Bundeswehr van de toekomst (370.000 man), zei hij.

Rühe wil het Duitse defensiebudget na 1993 terugdrukken onder vijftig miljard mark. In het lopende decennium wil hij zo'n twintig miljard bespaard zien. “Het gaat ook om de kosten van het Duitse herenigingsproces, ik ben blij dat we daaraan op deze manier en volgens onze eigen voorstellen kunnen bijdragen”, zei hij.

Met deze opmerking gaf Rühe tegelijkertijd een plaagstoot aan minister Theo Waigel (financiën). Die dringt namelijk aan op besparingen en een uiterst sober budgettair beleid, maar verdedigt als voorzitter van de CSU ook de belangen van de (vooral) Beierse bedrijven, dochters van Daimler-Benz, die de Jäger '90 zouden gaan bouwen.