Rotterdams hotel biedt luxevorm van kraamzorg

ROTTERDAM, 2 JUNI. Een minibar, een ligbad en vierentwintig uur per dag roomservice. Geen jengelende kinderen of zeurende echtgenoten. Dit zijn de voorzieningen die het Rotterdam Airport Hotel sinds vanmorgen biedt aan vrouwen die pas bevallen zijn. Het is een initiatief van de Stichting Thuiszorg Rotterdam. Kosten voor de jonge moeder: vierenveertig gulden per dag.

De Stichting Thuiszorg lanceerde het plan tot het zogenoemde kraamzorghotel nadat was gebleken dat in veel Rotterdamse ziekenhuizen vrouwen al binnen vier uur na hun bevalling naar huis worden gestuurd. De kosten voor kraamzorg in het ziekenhuis zouden te hoog zijn. In een vleugel van het hotel heeft de stichting twintig kamers gehuurd. De vrouwen kunnen er een paar dagen rustig bijkomen, zonder de rompslomp van thuis. Veel vrouwen vinden het vervelend dat zij direct na de bevalling naar huis worden gestuurd, zegt een woordvoerder van de stichting. Vooral voor vrouwen met een kinderrijk gezin of een echtgenoot die onregelmatig werkt, is het hotel een goede oplossing. Hetexperiment duurt voorlopig een jaar.

De kosten van de verzorging in het kraamhotel - in totaal 365 gulden per dag - worden vergoed door het Ziekenfonds en de particuliere verzekeraars. “Dit kraamzorghotel is luxer dan een kraamverzorgster aan huis, maar minder duur dan een particuliere kliniek”, aldus Thuiszorg Rotterdam. Bij een maximale bezetting van zestien vrouwen in het kraamhotel zijn drie verzorgsters nodig. Bij verzorging aan huis is dat één op één. Het tarief is gelijk aan dat van de thuiszorg. “Wel moeten we in het hotel tien kamers zien vol te krijgen, willen we quitte draaien.” Voorlopig loopt het nog niet storm in het kraamhotel. Maar na een aanloopperiode van enkele maanden, zo verwacht de stichting, zullen de meeste kamers bezet zijn.