Rolls Royce en Westinghouse in stroomproduktie

Vliegtuigmotorenfabrikant Rolls Royce uit Groot-Brittannië en het Amerikaanse concern Westinghouse hebben een samenwerkingsovereenkomst voor vijftien jaar gesloten, zo heeft de Financial Times vandaag gemeld.

De twee werkten al samen aan de ontwikkeling van een gasturbinemotor voor de Amerikaanse marine en deze vorm van samenwerking wordt uitgebreid tot grote systemen voor de opwekking van elektriciteit.

Door de uitgebreide samenwerking krijgt Westinghouse de beschikking over de technologie van Rolls Royce in de vliegtuigmotoren. Rolls Royce kan zijn positie in de industriële elektriciteitsproduktie versterken. Deze sector levert al ongeveer veertig procent van de jaarlijkse omzet van het concern. De afgelopen week liet Rolls Royce weten te streven naar een gelijke omzet in elektriciteitsproduktie en vliegtuigmotoren.

De fabrikanten van elektrische centrales vragen steeds meer technologie uit de luchtvaart. De systemen in elektrische centrales werken qua warmte onder dezelfde omstandigheden als vliegtuigmotoren. De Amerikaanse General Electric, die nu door Westinghouse en Rolls Royce naar de kroon wordt gestoken, heeft al grote belangen in de luchtvaart en de elektriciteitsproduktie. Het Duitse elektroconcern Siemens werkt samen met de Amerikaanse Pratt and Whitney, een fabrikant van vliegtuigmotoren.