Ritzen: studentenstop voor tien opleidingen

ROTTERDAM, 2 JUNI. Bij tien universitaire opleidingen geldt komend studiejaar een numerus fixus, twee minder dan voor 1991-1992. Minister Ritzen (onderwijs) heeft het verzoek van de universiteiten om een studentenstop bij nog twee andere opleidingen, civiele technologie en management in Enschede en technische bestuurskunde in Delft, afgewezen, zo heeft hij gisteren bekend gemaakt.

Er komt een instroombeperking bij bedrijfskunde (Groningen en Rotterdam, respectievelijk 570 en 700 eerstejaars), bouwkunde (Delft 450 en Eindhoven 250), geneeskunde (Amsterdam 420, Groningen 210, Leiden 165, Maastricht 150, Nijmegen 165, Rotterdam 210 en Utrecht 165), diergeneeskunde (Utrecht 175), medische biologie (Utrecht 80), biomedische wetenschappen (Leiden 80), gezondheidswetenschappen (Nijmegen 80), Japankunde (Rotterdam 55), lucht- en ruimtevaarttechniek (Delft 335) en natuurwetenschappen (Utrecht 75). Nieuw is dit jaar de numerus fixus voor bouwkunde.

Bij natuurwetenschappen, Japankunde en lucht- en ruimtevaarttechniek is de capaciteit vergeleken met 1991-1992 groter. Bij laatstgenoemde opleiding kunnen nu weer vrijwel evenveel eerstejaarsstudenten terecht als twee jaar geleden, toen er nog geen numerus fixus gold. Lucht- en ruimtevaarttechniek is een van de technische studierichtingen waarvoor Ritzen door extra beurzen de belangstelling hoopt te vergroten.

Vorig jaar golden ook stops voor technische bedrijfskunde (Eindhoven en Enschede), industrieel ontwerpen (Delft) en Romaanse talen en culturen (Groningen). Tevens waren er nog twee plaatsingscommissies actief voor economie en rechten. Dat is komend studiejaar niet meer nodig.

De situatie op de arbeidsmarkt maakt ook studentenstops nodig bij logopedie, fysiotherapie en tandheelkunde. Ritzen besliste daar al eerder dit jaar toe.