Record Wall Street inspireert Damrak

AMSTERDAM, 2 JUNI. Op de Amsterdamse effectenbeurs bleef het vandaag erg rustig. Het zoveelste record op Wall Street en de hogere beurs in Londen inspireerden tot hogere koersen maar veel omzet was er niet.

AMSTERDAM De koersen op de Amsterdamse effectenbeurs openden vanmorgen hoger. Voornamelijk professionele partijen zorgden voor vraag waardoor de EOE-index ruim een half punt aantrok tot 318,44 punten aan het begin van de middag. Het zoveelste record dat gisteren op Wall Street werd gevestigd en de hogere koersen op de beurs in Londen waren inspiratiebronnen voor de handel op een rustige maar vriendelijk gestemde beurs.

Gist-brocades viel op met een koersstijging van negen dubbeltjes tot 40,50 gulden. Ook gisteren bereikte het Delftse chemiefonds dit niveau, maar viel daarna terug tot een slotkoers van 39,70 gulden.

NEW YORK De koersen op Wall Street in New York hebben gisteren voor de tweeëntwintigste keer dit jaar een record gevestigd. Het Dow Jones-industrieel gemidelde van de dertig toonaangevende fondsen sloot op de eerste dag van de week op 3413,22 punten, een stijging van 16,34. Nieuwe signalen van herstel van de Amerikaanse economie veroorzaakten bij beleggers meer aandacht voor aandelenfondsen.

LONDEN Een nieuw bod van de Hong Kong and Shanghai Banking Corp. op Midland Bank stuwde de koers van de Britse bank omhoog maar kon de overige aandelenkoersen vanmorgen nauwelijks wakker schudden. Het FT-100-koersgemiddelde, dat gisteren 10 punten lager sloot op 2.697,6, stond omstreeks het middaguur op een winst van 17,3 punten.

FRANKFURT De Duitse aandelenkoersen zakten vanmorgen kort na opening licht weg. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat gisteren 5,08 punten lager sloot op 1.798,14, stond omstreeks het middaguur op een verlies van 1,91 punt.

TOKIO Na een saaie dag op de Japanse beurs sloten de aandelenkoersen vanmorgen marginaal hoger. Veel beleggers wachten op nieuwe inspiratiebronnen. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot 121,44 hoger op 18.125,55, een winst van 0,67 procent.