Polygram swingt naar serie koersrecords

Het mag dit jaar dan rustig zijn op de Amsterdamse effectenbeurs, de aandelenkoersen blijven maar stijgen. Van de veertig hoofdfondsen is er maar één die over de eerste helft van dit jaar koersverlies moest incasseren. Alleen het vastgoedfonds Rodamco leed onder massaal verlies van vertrouwen van beleggers. De koers daalde bijna 14 procent.

Maar de overige 39 fondsen hebben de afgelopen zes maanden stuk voor stuk winst geboekt. Heineken en Hoogovens lopen daarbij voorop. Beide fondsen boekten bijna 34 procent koerswinst. Opmerkelijk is de winst van Polygram dat in het spoor van "Moeder Philips', dat een belang van 80 procent in Polygram heeft, sterk acteerde. Beleggers die op 1 januari van dit jaar een aandeel Polygram kochten, betaalden er destijds 40,50 gulden voor. Vanmorgen benaderde de koers op vier dubbeltjes een nieuw "all time high' op 53,20 gulden. Daarmee kwam de totale koerswinst voor 1992 op 31,4 procent.

Het aandeel Polygram heeft lange tijd niets gedaan. “Het was vorig jaar echt niet van zijn plaats te krijgen”, weet een handelaar nog. Anderen op de beursvloer spreken van een “moeilijk aandeel”. Maar het muziekfonds heeft de harten van handelaren, analisten en beleggers gestolen door de manier waarop het de recessie in de voor haar belangrijke markten in de VS en Groot-Brittannië heeft doorstaan. Vooral nu de activiteiten van Polygram in de VS, waar het tot nu toe vooral verliezen leed, vruchten gaan afwerpen is het aandeel in de belangstelling van beleggers teruggekomen.

Polygram profiteerde sedert de beursintroductie (op 32 gulden in 1989) van de compact disc en zal naar verwachting ook flink profiteren van de introductie van de digitale compact cassette (DCC) die Philips in september van dit jaar op de markt brengt. Van belang daarbij is natuurlijk een populaire artiestenstal die bij Polygram onder anderen bestaat uit hedendaagse muziekhelden als Sting, Dire Straits en Pavarotti. Om al te grote gevoeligheid in de belangstelling voor deze muzikanten tegen te gaan, is Polygram sinds enige tijd ook actief op filmgebied. Dat doet het echter uiterst voorzichtig. De televisieserie "Twin Peaks' en de film "In bed with Madonna' waren tot nu toe twee van de weinige projecten.

    • Max Christern