PARIJS, 2 JUNI. Vraag haar niet om het te ...

PARIJS, 2 JUNI. Vraag haar niet om het te verklaren, want dat kan ze niet. Maar ze heeft sinds kort nu eenmaal dat overweldigende gevoel als ze op de tennisbaan staat. Dat heviger is dan de nervositeit die haar bekruipt als ze zich realiseert hoe ver ze is gekomen op een Grand-Slamtoernooi. “Ik sta te dansen op de baan en het lijkt net of het me helemaal geen moeite kost.”

Manon Bollegraf was gisteren de eerste Nederlandse tennisspeelster sinds Betty Stöve die op één van de vier belangrijkste toernooien de kwartfinale haalde. In 1977 bereikte La Grande Dame van het Nederlandse tennis de finale op Wimbledon (verlies tegen Virginia Wade) en de halve eindstrijd van de US Open.

Eerder, in 1972, was Marijke Schaar-Jansen op Roland Garros eens tot de halve finale doorgedrongen, waar ze strandde op Evonne Goolagong. Met haar prestatie tegen de Française Nathalie Tauziat - veertiende op de wereldranglijst, die in drie sets (6-3, 1-6, 6-2) voor het thuispubliek uit het toernooi werd geslagen - heeft de 28-jarige Bollegraf zich bij dat kleine gezelschap gevoegd. Maar zeker nadat ze Manuela Maleeva-Fragnière, als achtste geplaatst, in de derde ronde had verslagen kreeg ze volop zelfvertrouwen.

En dat op gravel. “Dat is mijn hele carrière mijn minste ondergrond geweest.” Ze liet zelfs haar traditionele voorbereiding op Parijs, het toernooi in Straatsburg, schieten omdat ze er altijd in de eerste ronde werd uitgeschakeld en geen zin had om “nog een keer gefrustreerd te raken”. Maar meer dan in zulke details zit haar progressie in de nieuwe begeleiding van Ron Timmermans en zijn medewerkers. De trainer pendelt momenteel op en neer tussen Hilversum en Parijs. De basis voor de verbetering is de toegenomen fysieke kracht. “Omdat ik sterker ben, speel ik beter en sta ik mezelf ook op te peppen op de baan.”

Raakten de Fransen bij de vrouwen hun favoriet kwijt, bij de mannen kwam Henri Leconte - zaterdag al stormachtig toegejuicht - in de kwartfinale door een overwinning in drie sets op Marcelo Filippini uit Uruguay (6-3, 6-2, 6-4). Hij komt er de Zweed Kulti tegen. In de groep van titelverdediger Jim Courier speelde Andre Agassi zijn door de regen afgebroken partij tegen Emilio Sanchez uit: 6-1, 6-3, 7-5. Hij moet het opnemen tegen zijn landgenoot Pete Sampras.