Optimisme in VS stuwt Wall Street naar record

AMSTERDAM, 2 JUNI. Opgeleefd optimisme over de Amerikaanse economie en voorzichtige indicaties voor herstel in de auto-industrie duwden de aandelenkoersen op Wall Street gisteren naar recordhoogte. Voor het eerst in de geschiedenis van de Amerikaanse beurs sloot de Dow Jones-index boven de "magische' grens van 3.400 punten.

Het nieuwe slot betekende het tweeëntwintigste record van dit jaar. Het Dow Jones-industrieel gemiddelde van de dertig toonaangevende fondsen sloot op de eerste dag van de week op 3413,22 punten, een stijging van 16,34 ten opzichte van de slotkoers van vrijdag. Het vorige record van 3398,43 punten was op 28 mei gevestigd. Minder dan twee maanden geleden - op 14 april van dit jaar - brak de Dow Jones door de grens van 3.300 punten.

De omzet beperkte zich gisteren tot ruim 180 miljoen verhandelde aandelen. Vrijdag gingen er 202 miljoen stukken om. Volgens beursanalisten zal de aandelenomzet omhoog moeten als de beurs zich op dit niveau wil handhaven.

De onverwacht sterke stijging van de nationale "index van inkoopdirecteuren' was voor veel beleggers een signaal dat de VS-economie de afgelopen weken sterker is aangetrokken dan aanvankelijk werd verwacht. De stijging van die index wijst volgens analisten op groei in de verwerkende industrie.