KIP ARCHIDUC

Een klassiek recept dat teruggaat tot de dagen van de Belle Epoque. Ondanks de aartshertogelijke uitstraling is het gezien de kosten toch een zeer democratisch gerecht.

Voor 4 personen:

1 kip van 1 1/2 kilo

75 gram boter

200 gram grotchampignons, steeltjes bijgesneden, schoongeborsteld en in plakken gesneden

1/2 grote komkommer, geschild, in de lengte gehalveerd, pitjes verwijderd, in plakken gesneden

zout en versgemalen peper

1 sjalotje, gesnipperd

snufje paprikapoeder

1 deciliter witte wijn

2 deciliter slagroom

1 theelepel citroensap

Verdeel de kip in porties en zet weg. Smelt 35 gram van de boter op een matig vuur in een grote koekepan. Doe er de plakken champignon en komkommer bij, breng op smaak met wat zout en peper en bak alles in circa 7 minuten bijtgaar. Doe de groenten met het kooknat in een kom en zet weg. Laat de rest van de boter in dezelfde koekepan smelten op een matig vuur. Bestrooi de kip intussen met wat zout, peper en paprikapoeder. Draai het vuur wat hoger en bak de stukken kip rondom bruin. Draai het vuur laag, roer er de sjalot voorzichtig door en leg het deksel op de pan. Laat de kip in circa 20 tot 30 minuten zachtjes gaar bakken, waarbij u de stukken een keer omschept. Doe de gare kip op een schaal en houd warm. Draai het vuur hoog, blus de pan af met wijn en laat tot de helft inkoken. Giet er het kooknat van de groenten en de slagroom bij en laat onder af en toe roeren op een hoog vuur tot de helft indikken. Roer er tenslotte de groenten en het citroensap door en laat even doorwarmen. Serveer de stukken kip met wat saus erover en geef er gestoomde rijst bij.

    • Kim Maclean