Kinderarbeid neemt laatste jaren snel toe

GENÈVE, 2 JUNI. Kinderarbeid is de afgelopen jaren snel toegenomen. Bovendien zijn de werkomstandigheden voor kinderen verslechterd. Dit staat in een vandaag gepubliceerd rapport van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO).

Volgens het rapport van de VN-organisatie werken over de hele wereld honderden miljoen kinderen op het land, in fabrieken of bordelen. Regeringen hebben weinig gedaan om misbruik van kinderarbeid tegen te gaan.

In sommige Aziatische landen maken kinderen 11 procent uit van het totaal aantal arbeidskrachten. Alleen al in India werken naar schatting 44 miljoen kinderen. In Latijns-Amerika werkt volgens een schatting van de ILO een kwart van de kinderen. Armoede is de belangrijkste reden.

In West-Europa is Italië het land met de meeste kinderarbeid. In Napels werken tienduizenden kinderen in de leerindustrie. In de Verenigde Staten werken volgens het rapport honderdduizenden kinderen, meest van immigranten, op boerderijen en plantages. Het aantal overtredingen van de wet op kinderarbeid groeide er tussen 1983 en 1990 met 250 procent.

De minste keus hebben kinderen van ouders die schulden aan geldschieters in arbeid moeten terugbetalen. Zij worden lijfeigenen van lokale geldschieters. De schuld groeit door de hoge rente en fraude. “De hele familie raakt permanent in slavernij en de geldschieter eist zelfs afbetaling van volgende generaties,” zo staat in het ILO-rapport. Ongeveer een miljoen kinderen in India werken als lijfeigenen in steenbakkerijen, steengroeves en de bouw.

Als kinderen al betaald krijgen, zijn de lonen extreem laag, zo staat in het rapport. In gloeilampenfabrieken in Indonesië werken kinderen 48 uur per week voor ongeveer drie dollar. In Zimbabwe krijgen kinderen hetzelfde bedrag voor 60 uur per week koffieplukken. Volgens het ILO-rapport is het probleem van de kinderprostitutie in Azië verergerd door het massatoerisme.

Werkende kinderen lijden meer aan ondervoeding, vergroeiing van het beenderstelsel en vermoeidheid. Om die reden sterft in Pakistan de helft van de 50.000 kinderen in de tapijtindustrie voor het twaalfde levensjaar. (AP)