Kamer: verbod op aids-test bij aanstellingen

DEN HAAG, 2 JUNI. De Tweede Kamer wil een verbod op HIV-tests bij medische aanstellingskeuringen. Een meerderheid, waaronder CDA, VVD, D66 en Groen Links, drong daar gisteren op aan bij minister Hirsch Ballin (justitie) en staatssecretaris Simons (volksgezondheid) tijdens een debat over het aids-beleid.

Uit een in 1989 gehouden onderzoek bleek dat 23 procent van de huisartsen bij aanstellingskeuringen wel eens een HIV-test doet, nadrukkelijk zonder toestemming van de potentiële werknemer en tegen afspraken met de overheid in. Vorige week bleek dat keuringsartsen tegen de afspraken in veelal adviezen geven aan werkgevers over de kans op ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid. Ook op andere terreinen gaan zij hun boekje te buiten. De Kamer concludeerde gisteren dat "zelfregulering' niet werkt.

Minister Hirsch Ballin kon namens zijn collega De Vries (sociale zaken) slechts meedelen dat de praktijk van de aanstellingskeuringen in de afgelopen jaren ge evalueerd zal worden. Voordien worden geen wettelijke maatregelen overwogen, aldus de bewindsman. Hij gaf er de voorkeur aan de artsen nog twee jaar te geven voor het vrijwillig naleven van de richtlijnen.

Het invoeren van een gedragscode voor verzekeraars bij HIV-tests kan de goedkeuring van PvdA en CDA wegdragen. Deze code, waarover het kabinet in september volledige overeenstemming met de verzekeraars verwacht te bereiken, behelst richtlijnen voor het testen op de aanwezigheid van het HIV-virus bij mensen die een levens- of arbeidsongeschiktheidsverzekering tot 200.000 gulden aanvragen. Voor verzekerde bedragen boven de twee ton is de HIV-test al enkele jaren verplicht.

Voor aanvragen tot 2 ton zouden verzekeraars in overleg met de artsenorganisatie KNMG objectieve medische criteria opstellen. Nu beide partijen daar nog steeds niet in geslaagd zijn en het bovendien volgens de Gezondheidsraad onmogelijk is om die criteria te vinden, stelt het kabinet een gedragscode voor. Om seropositieve mensen of mensen met aids te traceren, zouden de verzekeraars vijf vragen mogen stellen: heeft u aids, bent u seropositief, heeft u anale gonorroe, bent u intraveneus druggebruiker en heeft u ooit bloed in het buitenland ontvangen en zo ja, in welk land.

Groen Links en D66 willen een wettelijk testverbod voor verzekeraars, terwijl de VVD zelfs een gedragscode overbodig vindt omdat de verzekeraars in de afgelopen jaren onder de twee ton een terughoudend testbeleid hebben gevoerd, aldus het tweede-Kamerlid Franssen (VVD).

Volgens het Tweede-Kamerlid Kohnstamm (D66) maakt de gedragscode weinig kans, omdat met name de artsenorganisatie KNMG het protocol als “een onbegaanbare weg” beschouwt.

Kohnstamm kondigde vorige week een initiatief-wetsvoorstel aan dat medische keuringen voor arbeid en verzekeringen in beginsel verbiedt. Aanstellingskeuringen wil hij uitsluitend toestaan als de werknemer in feite al is aangenomen en als de daaropvolgende keuring volledig gericht is op het werk dat de betrokkene gaat doen.