Historisch bezoek De Klerk aan Moskou

MOSKOU, 2 JUNI. Tijdens een historisch bezoek aan Rusland heeft de Zuidafrikaanse president Frederik Willem de Klerk zich verzekerd van de steun van Rusland voor de herintrede van Zuid-Afrika in de VN. Bovendien is een handelsakkoord tussen beide landen gesloten.

De Klerk, de eerste Zuidafrikaanse leider die ooit in Moskou is geweest, sprak gisteren van een bezoek dat zowel de dood van het communisme als de dood van de apartheid onderstreepte: die twee ideologieën hebben beide landen tientallen jaren tot elkaars aartsvijanden bestempeld.

Om de handel tussen beide landen op gang te brengen heeft Zuid-Afrika Rusland een krediet van honderd miljoen rand (35,7 miljoen dollar) gegegen. Het krediet wordt gebruikt voor de aankoop van Zuidafrikaanse produkten. De Klerk en zijn Russische collega Jeltsin werden het gisteren in Moskou ook eens over het voornemen een “belangrijk” economisch akkoord te sluiten. Rusland en Zuid-Afrika zijn beide zeer rijk aan schaarse delfstoffen en werken bij de internationale goudhandel al geruime tijd onofficieel samen. Een akkoord zou voorzien in de levering van delfstoftechnologie aan Rusland. (Reuter, UPI)