Het cadeautje van Oranje voor Ajax Sportman Club

OEGSTGEEST, 2 JUNI. De KNVB kreeg in verband met het Europese kampioenschap in Zweden 150 verzoeken van amateursclubs die graag als sparringpartner wilden fungeren voor het Nederlands elftal. Uitgerekend ASC (Ajax Sportman Club) uit Oegstgeest, de vereniging waar sectievoorzitter Martin van Rooijen in het zevende elftal op recreatieniveau een balletje trapt, viel gisteravond de eer te beurt om een oefenwedstrijd tegen Oranje te mogen organiseren. En uitgerekend ook nog op de dag dat het honderd jaar is geleden dat de voorloper van ASC, cricketclub Ajax, het levenslicht zag.

Volgens voorzitter Fred Kuijers mag er echter geen enkel verband worden gelegd tussen Van Rooijen en de voor het Nederlands elftal vrijwel zinloze oefenwedstrijd, die tegen een combinatie van Oegstgeester voetballers afgetekend eindigde in 16-0. “Wij hebben anderhalf jaar geleden al een verzoek ingediend om deze wedstrijd te mogen spelen”, probeert een trotse Kuijers alle schijn weg te nemen. “Wij gingen er vanuit dat Oranje zich zou kwalificeren voor het EK en we hadden de zekerheid dat we dit jaar ons eeuwfeest zouden vieren. We zijn gewoon een van de eersten geweest. Daardoor mochten we zelfs kiezen uit drie data: 1, 2 of 3 juni. Wel, toen kozen wij natuurlijk voor 1 juni, de dag waarop we precies honderd jaar bestaan.”

ASC, een club uit de eerste klasse van de LVB (Leidse Voetbal Bond), nam de organisatie van het duel serieus op. De Oegstgeester vereniging bezit voor zijn vijfhonderd voetballende leden om precies te zijn één veld, dat wordt omringd door schilderachtige villa's. De 22 jeugdelftallen en acht seniorenteams hadden van de grasmat weinig overgelaten, dus werd enkele weken geleden de plaatselijke hovenier ingeschakeld voor een grondige reparatie. Er werden tribunes gebouwd waarop gisteren zesduizend toeschouwers plaatsnamen. En een aannemersbedrijf zorgde ervoor dat de catering (voor genodigden) uitstekend werd verzorgd. “We hebben met een begroting gewerkt van bijna een ton”, vertelt Kuijers. “Als je de uitgaven wegstreept tegen de inkomsten zullen we net quitte draaien. Er stonden op dit veld voor het eerst in honderd jaar reclameborden. ASC heeft ook geen shirtsponsor. Dit is een aparte club.”

Het elftal van trainer John Manuputty trainde gistermiddag nog op het strand van de Wassenaarse Slag. Daarna gingen de spelers naar Hotel Huis ter Duin om kennis te maken met hun beulen van die avond. Ze kregen foto's en handtekeningen van de toen nog vriendelijke internationals. De afstraffing was er later op het veld niet minder. Het team van ASC, versterkt met spelers van VV Oegstgeest (vierde klasse KNVB) en UDO (ook LVB), kwam nauwelijks aan de bal. Doelman Stanley Menzo, die voor deze gelegenheid Hans van Breukelen verving, werd niet één keer op de proef gesteld. Het was een zielige vertoning, zo meelijwekkend dat niemand zich durfde te bezondigen aan leedvermaak.

In de eerste helft kreeg doelman Frits Bleichroth van VV Oegstgeest zeven ballen om zijn oren. Maar hij plukte een schot van Van Basten ook schitterend uit de kruising. “Ik heb gelukkig geen blunders gemaakt”, zuchtte de analist-programmeur naderhand opgelucht. “Een bal door je handen laten lopen is erger dan zeven treffers incasseren tegen dit Nederlands elftal. In het begin moest ik even wennen aan het tempo. Je komt als doelman conditie tekort als je zo snel achter elkaar zoveel ballen moet verwerken. Wij trainen slechts twee keer in de week. Ik zal dan ook geen nachtmerrie overhouden aan deze wedstrijd. Je weet vantevoren dat je een schietschijf bent.”

Bleichroth was vooral geïmponeerd geraakt door Van Basten, die zich ook in Oegstgeest manifesteerde als de onbetwiste aanvalsleider. “Je weet niet wat hij gaat doen. Een keer schoot hij hard op een reclamebord, misschien omdat ik de hoek goed verkleinde. Ach, het ging allemaal zo snel.” Bleichroth had het nog niet zo slecht gedaan. In de tweede helft zou zijn collega Aschwin Schenk nog negen keer de bal uit het net moeten grabbelen. Rinus Michels kon het achteraf niet nalaten een sneer uit te delen aan de jarige gastheer. “We voelden ons verplicht om hier een aardig cadeautje achter te laten. Ik hoop dat de uitslag wordt vermeld in het jubileumboek.”

Nederland speelde in de volgende samenstelling: Menzo; Van Aerle, Blind, Wouters, Bosz; Rijkaard (45. Jonk), Bergkamp, Witschge (45. Winter); Van 't Schip, Van Basten (45. Kieft) en Roy (45. Viscaal). In de eerste helft scoorden: Van Basten (3x), Bergkamp (2x), Van 't Schip en Wouters. In de tweede helft: Viscaal (4x), Kieft (2x), Van 't Schip (2x) en Jonk.

    • Erik Oudshoorn