Grote luchtvaart fusie Australië

De Australische luchtvaartmaatschappijen Qantas en Australian Airlines gaan fuseren.

Dat heeft premier Paul Keating van Australië vandaag bekendgemaakt. Beide zijn voor 100 procent eigendom van de Australische regering. Australian Airlines vliegt op binnenlands, terwijl Qantas internationale verbindingen met Australië onderhoudt.

Van de fusie worden voordelen verwacht, die de verkoopwaarde van de twee maatschappijen verhogen. De regering wil de nieuwe luchtvaartmaatschappij dit jaar nog geheel privatiseren. Voorwaarde is dat niet meer dan 35 procent van aandelen met kiesrecht in buitenlandse handen terecht mag komen. De naam Qantas moet voor internationale routes gehandhaafd blijven, terwijl de regering ook stelt dat het hoofdkantoor in Australië moet blijven.

De regering zegt te verwachten dat de fusiebeslissing de belangstelling van kopers verder zal versterken. In een persverklaring staat dat de verkoop van Qantas zal leiden tot een belangrijke kapitaalinjectie, die de concurrentiepositie van de maatschappij zal vergroten. De federale overheidsbegroting zal door de verkoop op één miljard Australische dollar (1,4 miljard gulden) extra inkomsten mogen rekenen.