Ex-leider staatsgrepen nu premier van Fiji

WELLINGTON, 2 JUNI. De leider van de twee door racistische motieven ingegeven staatsgrepen in Fiji is vandaag benoemd tot premier. De 43-jarige Sitiveni Rabuka wist na de parlementsverkiezingen van vorige week voldoende steun te winnen onder de nieuwe volksvertegenwoordigers. Deze werden gekozen onder een grondwet die de autochtone Fiji'ers bevoordeelt boven de even grote Indiase bevolkingsgroep. De nieuwe grondwet schrijft ook voor dat de premier van het land een autochtone Fiji'er moet zijn.

Rabuka's benoeming van de eilandenstaat in de Zuidelijke Stille Oceaan bleef de laatste drie dagen onzeker, omdat hij onvoldoende parlementaire steun leek te hebben. Zelfs binnen zijn eigen fractie stond een minderheid achter Rabuka's rivaal Josevata Kamikamica, een technocraat die binnen de interimregering vice-premier en minister van financiën was.

Rabuka, die in 1987 twee staatsgrepen uitvoerde, moest daarom steun zoeken bij andere partijen. De Algemene Kiezers Partij, die de niet-Indiërs en niet-blanken vertegenwoordigt, zal Rabuka steunen, evenals de door Indiërs overheerste Labourpartij. Labour zal echter geen bewindslieden leveren. De steun van deze partij was een verrassende ontwikkeling, omdat de door Rabuka in 1987 afgezette regering werd geleid door een Labour-premier, de inmiddels overleden Timoci Bavadra. Labour had eerder verklaard dat de parlementsleden van de partij de volksvertegenwoordiging zouden boycotten uit protest tegen de racistische grondwet.

Labour heeft nu echter belangrijke concessies van Rabuka weten los te peuteren. De grondwet zal worden herzien en de door de interimregering per decreet ingevoerde radicale arbeidsmarkthervormingen zullen worden teruggedraaid. Die hervormingen beperkten de rol van de vakbonden. Verder zal het vraagstuk van de pachtovereenkomsten van suikerrietplantages worden aangepakt. De grond waarop de suiker wordt verbouwd is in handen van Fiji'ers, maar de plantages worden door Indiërs verbouwd. Veel pachtovereenkomsten lopen in de komende zeven jaar af en de Indiase boeren vrezen de toekomst van hun bedrijven, wanneer de regering zich zou laten leiden door de belangen van autochtone Fiji'ers.

    • Hans van Kregten