EG kapittelt Tsjechen om staalexport

ROTTERDAM, 2 JUNI. De Europese Commissie heeft gisteren Tsjechoslowakije gewaarschuwd de staalexporten naar de Europese Gemeenschap te beperken. Wanneer de export van staal uit Tsjechoslowakije in het huidige tempo doorgaat, zal de EG zijn toevlucht nemen tot anti-dumping maatregelen. Praag heeft beloofd de handel met de EG in staal- en staalprodukten in balans te houden.

In het akkoord dat de EG en Tsjechoslowakije in maart van dit jaar sloten over de associatie van Tsjechoslowakije met de EG, was de handel in staal en aluminium de voornaamste hindernis. Met name de zuidelijke lidstaten van de EG vreesden als gevolg van het akkoord te worden overspoeld met goedkoop Tsjechoslowaaks staal. Ook Hoogovens zei bij de presentatie van de jaarcijfers vorige maand zich zorgen te maken over de staal- en aluminiumimport uit Oost-Europa.

In april van dit jaar zei de Europese Commissie de export van aluminium door de Oosteuropese landen naar West-Europa streng te gaan controleren. Op de maatregel was destijds aangedrongen door de gezamenlijke producenten van aluminium in de EG, waaronder Hoogovens.