Dasa: overleg met Fokker in slotfase

ROTTERDAM, 2 JUNI. Bestuursvoorzitter Jürgen Schrempp van Deutsche Aerospace (Dasa) heeft vanmorgen bevestigd dat de onderhandelingen met Fokker over een 51-procentsbelang in het Nederlandse bedrijf in de slotfase verkeren. Schrempp zei dat tijdens de presentatie van de jaarcijfers van zijn concern die ook werd bijgewoond door zijn onderhandelingspartner Erik Jan Nederkoorn, de topman van Fokker. DASA, een dochteronderneming van Duitslands grootste industriële concern Daimler-Benz, met activiteiten in de lucht- en ruimtevaart, alsmede in de militaire produktie, heeft in 1991 voor het eerst winst geboekt, zo liet Schrempp verder weten.

Het bedrijf zit echter in zwaar weer. Bezuinigingen op defensie en op ruimtevaartprogramma's verkleinen de markt voor Dasa. Toch wist de onderneming een verlies van 135 miljoen D-mark in 1990 vorig jaar om te zetten in een bescheiden winst van vijftig miljoen. Dat was vooral te danken aan het werk aan Airbus-vliegtuigen. Dasa bezit Deutsche Airbus dat weer een belang van 37,9 procent heeft in het grote Airbus. Al met al verminderde Dasa's omzet van 12,5 tot 12,4 miljard D-mark, vooral door besnoeiingen in ruimtevaartproramma's voor een half miljard D-mark.

Naar aanleiding van berichten dat het ministerie van Economische Zaken in Den Haag nu al akkoord zou gaan met de voorwaarden waaronder Fokker voor 51 procent eigendom zal worden van Dasa, zei een woordvoerder van het ministerie vanmorgen: “Wij blijven voortdurend in gesprek met Fokker waarin wij een veelheid van belangen hebben. Maar Fokker moet eerst een contract sluiten met Dasa. Zodra dat contract er is, zullen wij het op een aantal punten testen. Bij voorbeeld of het garandeert dat Fokker als zelfscheppende vliegtuigbouwer - en de daarmee samenhangende infrastructuur zoals de afdeling vliegtuigbouw van de Delftse TU en het Nationaal Lucht en Ruimtevaart Laboratorium - in Nederland blijven bestaan.” Volgens de zegsman wordt met spanning gekeken naar het eindresultaat van de dialoog tussen Fokker en Dasa en denkt het ministerie "positief' mee.