"Bewijs voor onschuld van Demjanjuk'

JERUZALEM, 2 JUNI. De advocaat van de wegens oorlogsmisdaden ter dood veroordeelde John Demjanjuk heeft gisteren het Israelische Hooggerechtshof verzocht de straf ongedaan te maken op grond van 80 verschillende aanwijzingen dat zijn cliënt niet de man is die de gewraakte misdaden heeft gepleegd.

Demjanjuks advocaat, Yoram Sheftel, betoogde dat vijf getuigen Demjanjuk ten onrechte hadden gedentificeerd met de man die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het vernietigingskamp Treblinka de bijnaam Ivan de Verschrikkelijke had. Volgens hem blijkt uit nieuw materiaal uit de Sovjet-Unie dat deze "Ivan' in die tijd een getrouwd man was en drie kinderen had, terwijl Demjanjuk destijds vrijgezel was. De werkelijke Ivan de Verschrikkelijke was een man die luisterde naar de naam Ivan Martsjenko, aldus Sheftel. Demjanjuk zelf heeft steeds volgehouden dat er sprake is van een persoonsverwisseling.

Sheftel wees nieuw belastend materiaal van de openbare aanklager dat Demjanjuk bij andere concentratiekampen als bewaker had gewerkt van de hand. Het ging in dit geval slechts om wat zich in Treblinka had afgespeeld, zei hij.

Het Israelische Hooggerechtshof behandelt nu het laatste beroep van Demjanjuk tegen zijn straf. Al in 1988 werd Demjanjuk, die twee jaar daarvoor aan Israel was uitgeleverd door de Verenigde Staten, ter dood veroordeeld. Naar verwachting zal het nog zeker enkele maanden duren voor het hof zich een definitief oordeel heeft gevormd. (Reuter, AP)

Foto: Moeizaam beklimt de ter dood veroordeelde John Demjanjuk de trap van het Israelische Hooggerechtshof in Jeruzalem, waar zijn zaak in beroep dient. (Foto Reuter)