Bedrijven verzwijgen 4,3 miljard aan winst

DEN HAAG, 2 JUNI. Het Nederlandse bedrijfsleven heeft in 1990 bijna 4,3 miljard gulden aan winst verzwegen voor de Belastingdienst. Het Rijk liep hierdoor 1,5 miljard gulden aan inkomsten mis. Dit blijkt uit een rapport van de Belastingdienst dat staatssecretaris Van Amelsvoort (financiën) onlangs naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De onderzoeksresultaten geven de Kamerleden Vreugdenhil (CDA) en Vermeend (PvdA) aanleiding tot een vervolgonderzoek. “De onderste steen moet boven komen”, meent Vreugdenhil, “want in drie jaar tijd is de omvang van het bedrag dat het bedrijfsleven voor de fiscus heeft verzwegen, verdubbeld”.

Het bedrag dat de fiscus “boven water haalt” kan volgens de CDA'er worden gebruikt om het tarief van de vennootschapsbelasting te verlagen. Op dit moment wordt over de winst een tarief geheven van 35 procent; voor de eerste 250.000 gulden geldt een tarief van 40 procent.

Vermeend wil het vervolgonderzoek verbreden tot het complete grijze circuit. “De kwaliteit en kwantiteit van het onderzoek dat de Belastingdienst kan uitvoeren, is de laatste jaren verbeterd en daar moeten we meer gebruik van maken”, meent de fiscaal-woordvoerder van de PvdA.