Amerikanen lanceren duurzame "E-lamp'

ROTTERDAM, 2 JUNI. De Philips QL-lamp, een nieuw type lamp met een lange levensduur, die het bedrijf een jaar geleden met veel ophef aan het publiek presenteerde, krijgt concurrentie. Drie Amerikaanse ondernemingen hebben gisteren een vergelijkbaar produkt gepresenteerd, dat in januari verkrijgbaar zal zijn.

De Amerikaanse "E-lamp' is ontwikkeld door twee high tech bedrijfjes uit Sillicon Valley, Intersource Technologies en Diablo Research. De marktintroductie wordt financieel ondersteund door elektriciteitsgigant American Electric Power (AEP), de beursgenoteerde moedermaatschappij van zeven Amerikaanse elektriciteitsbedrijven.

Philips' QL-lamp wordt sinds september geleverd voor industriële toepassingen. De lamp, waarvan Philips de levensduur op 7 jaar stelt, is ongeschikt voor de consumentenmarkt. De lamp is te duur en wordt pas economisch interessant bij montage op moeilijk bereikbare plaatsen waar het vervangen van lampen hoge kosten met zich brengt. Bovendien zendt de lamp hinderlijke radiografische signalen uit die alleen bij een zorgvuldige inbouw in zware armaturen onschadelijk zijn voor elektronische apparatuur. De QL-lamp kan daarom niet zomaar in de huiskamer gezet worden.

Ook de Amerikaanse lamp zal eerst als industrieel produkt op de markt komen en pas vanaf 1995 voor de consument beschikbaar zijn, aldus C. Ferrari van AEP. De levensduur van de E-lamp bedraagt 20.000 uur, dat is twee keer zo lang als een TL-buis, maar slechts eenderde van de levensduur van de Philips-lamp. Philips heeft vooralsnog geen plannen om de QL geschikt te maken voor de consument. Daartoe moeten nog teveel technische hordes genomen worden, aldus een woordvoerder van het concern.

De E-lamp is met een introductieprijs van tussen 20 en 40 gulden wel veel goedkoper dan de QL. De lamp bestaat uit een met gas gevulde ballon en een kleine ring waarin micro-elektronica is verpakt. De elektronica gaat veel langer mee dan de ballon (40.000 uur). Een vervangingslamp zal daarom slechts 10 gulden kosten. In tegenstelling tot de Philips lamp, die uit een bol en een los kastje met elektronica bestaat, heeft de E-lamp het voorkomen van een traditionele gloeilamp en past in alle gangbare fittingen.

Beide lampen werken volgens het principe van inductie. Een spoel wekt in de ballon radiografische straling op, die gassen in de ballon omvormt tot een soort plasma. Het plasma geeft (onzichtbare) ultraviolette straling af dat vervolgens fluoricentiepoeder op de binnenkant van de bol activeert.

De introductie van de QL-lamp zou volgens plan verlopen en draagt - zoals verwacht - niet wezenlijk bij aan het resultaat van Philips.

Foto: Pierre Villere, president van Intersource Technologies, toont de "E-lamp'. Philips zegt niet bang te zijn voor de lamp. Het bedrijf produceerde vijf jaar geleden al een proefexemplaar van een soortgelijke lamp, de XL-lamp. De produktiekosten waren te hoog voor commerciële produktie. (Foto AP)