Aanslag Japanse gangsters

TOKIO, 2 JUNI. Opnieuw heeft de kritische film over de yakuza, de Japanse onderwereld, die in Tokio elke dag volle zalen trekt, een slachtoffer geëist. Was het anderhalf week geleden de filmmaker zelf, Juzo Itami, die door gangsters werd neergestoken, gisteravond werd een bekeerde gangsterbaas vanuit een auto beschoten.

De man, Soichi Kanouchi (36), had vorige week kritiek geuit op de aanslag op Itami. “Ik denk dat hij is aangevallen door de laagste rangen uit de onderwereld op wie de financiële problemen worden afgewenteld”, zei hij toen. “Waren de aanvallers echte gangsters geweest, dan zouden ze hun aanslag beter hebben doordacht. Ze zouden Itami gedwongen hebben zijn verontschuldigingen te maken of ze zouden hem hebben gedood.”

Een bestuurder in een grijze auto reed gisteren op Kanouchi af, liet het raampje zakken en zei: “Neem me niet kwalijk” en opende het vuur. Kanouchi raakte gewond aan zijn linkerarm.

Ex-gangsters hebben het meestal moeilijk om werk te vinden omdat ze herkenbaar zijn doordat ze maar negen vingers hebben - de pink hebben ze moeten achterlaten bij hun bendebaas. Een anonieme chirurg in Fukui "verschaft' tegen forse betaling een nieuwe pink. Hij zou al 20 yakuza hebben geholpen.