Veel vraagtekens na promotie BVV

DEN BOSCH, 1 JUNI. Ze stonden gisteren dan wel even in de schijnwerpers, maar eigenlijk zijn het doodgewone jongens bij BVV Den Bosch. Met de 3-0 overwinning op Go Ahead Eagles in de tweede finalewedstrijd van de nacompetitie bereikte de Brabantse voetbalploeg promotie naar de eredivisie. Maar het scenario voorziet nog nauwelijks in een optreden op het hoogste niveau. “Omdat het niet verstandig is ver op zaken vooruit te lopen”, meent voorzitter Theo Heijmans.

Bij Den Bosch voert bescheidenheid de boventoon. Voor het uitspreken van hoge verwachtingen waakt men angstvallig, al kan dat ook te maken hebben met de onzekerheden op het sportieve en financiële vlak. Zolang die nog niet zijn opgelost, hullen spelers, trainer en bestuur zich in vaagheden en kijken ze het liefst naar de dag van morgen. Zoals keeper Jan van Grinsven, die zei nog niet te weten bij welke club hij volgend seizoen onder de lat zal staan. Wordt het MVV, waarmee hij onderhandelingen voert, of blijft hij als "Sliert van de Vliert'?

“Als ik het wist zou ik het zeggen”, klonk het. Wat Van Grinsven in elk geval wel weet is dat hij, welke club het ook wordt, zich voor honderd procent voor zijn werkgever zal inzetten. “Mijn best doen zit in mijn karakter opgesloten”, aldus de keeper, die enkele jaren geleden nog faam verwierf door tegen Roda JC te scoren. Nu is hij voor even de degelijke, betrouwbare doelman die slechts weet te melden dat “Den Bosch in ieder geval iets zal moeten doen om zich in de eredivisie te redden.”

Van Grinsven is niet de enige wiens verblijf in Den Bosch onzeker is. Van Eck, Derksen, Gösgens Lowie van Schijndel en Goossens zijn nog niet ingegaan op de aanbieding die de club hen voorlegde. “Maar ik zou ook niet voor dit weekeinde hebben getekend. Nu we weten dat het volgend jaar eredivisie wordt, kunnen we pas echt gaan onderhandelen”, zegt voorzitter Heijmans. Bang dat Den Bosch straks met een tweederangs elftal de competitie ingaat, is hij niet. Er is weliswaar geen geld om spelers aan te trekken, maar Heijmans hoopt dat de club met de promotie potentiële sponsors naar zich toe lokt en zo de begroting, die nu twee miljoen bedraagt, kan opvoeren. En over de spelers die het hun aangeboden contract nog niet hebben gesigneerd, trapt de voorzitter een open deur in: “Die zijn nog niet weg.”

Trainer Hans van der Pluym, die overigens zelf de ondertekening van een tweejarig contract al enkele maanden uitstelt, wacht gelaten de ontwikkelingen af. “Wat moet ik anders? Zeggen welke spelers ik per se wil houden en welke ik erbij wil hebben? Ik weet toch hoe de club er financieel voorstaat?”, vertelt Van der Pluym, die op 1 juli zijn 25-jarig jublileum bij Den Bosch viert. Hij weet wat er mogelijk en vooral wat er niet mogelijk is bij de club en gebruikt daarom bewust het cliché dat hij er het liefst “in elke linie een versterking” bij zou willen hebben. “Verder kan ik alleen maar hopen dat er niet te veel spelers vertrekken, want dat is zeer frustrerend werken voor een trainer.”

Van der Pluym beseft dat hij het volgende seizoen niet met een wonderteam acte de presence geeft in de eredivisie. De tijden dat Den Bosch beschikte over spelers als Ton Pattinama, René van Eck, Regi Blinker, Jos van Herpen, Hendrie Kruzen en Hans Gillhaus zijn voorbij. Den Bosch, dat enkele jaren geleden nog wel eens wilde spotten met de gevestigde voetbalorde, is nu de reuzendoder van weleer. Maar gezien de lage gemiddelde leeftijd van het team wel een met perspectieven, vindt Van der Pluym. Op basis van het vertoonde spel in de twee finales van de nacompetitie had BVV Den Bosch het meeste recht op promotie, al zegt dat gezien het armoedige verweer van Go Ahead Eagles weinig over de overlevingskansen voor het volgende seizoen.

In de eerste wedstrijd, vorige week in Deventer, mocht winnaar Go Ahead (1-0) zich gelukkig prijzen dat Den Bosch er maar niet in slaagde te scoren. Voorafgaand aan de return heerste bij Den Bosch de angst dat dit euvel het team opnieuw zou gaan opspelen. Maar al na een kwartier was Go Ahead Eagles mentaal gebroken. Eerst werd Robert Maaskant door scheidsrechter Mario van der Ende van het veld gestuurd toen hij Dirk Jan Derksen een vrije doorgang naar het doel belemmerde, vervolgens blunderde keeper Frank Ensink na een kopbal van Van de Looi. Trainer Jan Versleijen van Go Ahead noemde de beslissing van Van der Ende “honderd procent foutief en bepalend voor het verloop van de wedstrijd”, maar daarmee gaf hij een valse voorstelling van zaken. Het overwicht van Den Bosch leidde tot de ene na de andere fraaie kans. Dat na het openingsdoelpunt nog maar twee keer werd gescoord (Nijhuis en Brusselers) was een probleem waar Den Bosch al mee vertrouwd is en dat volgend seizoen ook moet zijn opgelost.

    • Leon van Eijndhoven