Ter Beek stuurt 200 mariniers niet naar Cambodja

DEN HAAG, 1 JUNI. Het vertrek van tweehonderd Nederlandse mariniers voor de VN-vredesmacht naar Cambodja gaat morgen niet door. Dat heeft minister Ter Beek (defensie) besloten nadat soldaten van de Rode Khmer Nederlandse kwartiermakers aan de grens tussen Thailand en Cambodja zaterdagochtend tegenhielden. De Rode Khmer schendt daarmee het akkoord van Parijs, waarbij de strijdende partijen in Cambodja overeenkwamen dat de Verenigde Naties tijdelijk het gezag in Cambodja overnemen.

Vandaag is wel een eenheid van 130 Nederlandse militairen naar Thailand vertrokken om materieel te lossen in de Thaise havenstad Sattahip, dat op 5 juni aankomt.

“De opstelling van de Rode Khmer is zodanig dat het niet zinvol is de eenheid nu te zenden”, aldus een woordvoerder van Defensie. Het was de bedoeling dat in de eerste twee weken van juni 800 mariniers in het noordwesten van Cambodja zouden toezien op de ontwapening van de Rode Khmer en de terugkeer van vluchtelingen.

De Rode Khmer weigert de Nederlandse militairen toegang omdat hij eerst VN-troepen gelegerd wil zien aan de Vietnamees-Cambodjaanse grens om Vietnamese troepen te verhinderen opnieuw in Cambodja tussenbeide te komen. De Rode Khmer heeft niet met vertegenwoordigers van de VN en met commandant Dukers van de Nederlandse kwartiermakers willen spreken.

Ter Beek heeft besloten de Nederlandse mariniers thuis te houden omdat de VN-vredesmacht alleen kan opereren met instemming van de betrokken partijen. De VN-operatie is niet bedoeld om vrede op te leggen, maar om vrede te handhaven. Dat kan alleen met instemming van de militairen ter plekke, zo zegt men op Defensie. “Joegoslavische toestanden moeten van meet af aan vermeden worden.”

De Nederlandse mariniers hebben een van de moeilijkste gebieden in Cambodja toegewezen gekregen. De Rode Khmer heeft de laatste weken zijn positie in het gebied willen versterken. De militaire commandanten delen in een lucratieve handel in edelstenen en beheersen de economie. Voor hun handel en wandel vrezen zij de komst van VN-inspecteurs, zo meent men op Defensie. Nederland heeft er bij de Verenigde Naties op aan gedrongen dat er zo snel mogelijk duidelijkheid komt.