Seles hangt boven afgrond

PARIJS, 1 JUNI. Of het met de gebeurtenissen rond Joegoslavië te maken had viel niet te achterhalen. Monica Seles begon gisteravond haar persconferentie met de mededeling dat ze niet over Joegoslavië wilde praten. Alleen over de partij tegen de Japanse Akiko Kijimuta, die haar niet alleen de tweede set had ontfutseld, maar in de beslissende set een 4-1 voorsprong en twee breekpunten nog uit handen gaf. Na de 6-3, 3-6, 6-4 wacht Seles de winnares van de ontmoeting Capriati.

De enige voorspelling die uitkomt bij het mannentoernooi op Roland Garros is dat er geen voorspelling uitkomt. Op het harde gravel volgt de ene verrassing op de volgende. Alleen Jim Courier, de Amerikaanse hardhitter die zijn titel verdedigt, wil nog van geen wijken weten en bereikte gisteren de kwartfinales door een gemakkelijke overwinning (6-1, 6-4, 6-2) op het 17-jarige talent Medvedev uit Kiev.

De als tweede geplaatste Zweed Stefan Edberg, niet echt op dreef zoals in de tweede ronde bleek uit de vijfsetter tegen Markus, strandde in de tie break van de derde set op een dubieuze beslissing van de umpire die een lijnrechter corrigeerde en zo Tsjerkasov aan drie breakpunten hielp. Dat was voldoende: 6-4, 6-3, 7-6.

Michael Chang was verrassend de mindere van de Zweed Niklas Kulti. Michiel Schapers pakte tegen Petr Korda, als zevende geplaatst, de derde set maar miste toch de agressiviteit om zijn twee voorgaande sterke partijen een vervolg te geven.