Protesten tegen ontslag A. Witteman

ARNHEM, 1 JUNI. Het bestuur van het Theater van het Oosten wil nog steeds geen nadere argumenten geven voor de beslissing om het contract van artistiek leider Agaath Witteman per 1 augustus niet te verlengen. Regisseurs en acteurs van het gezelschap hebben tegen het besluit geprotesteerd en een gesprek aangevraagd. Mede door de problemen dreigen drie van de vijf produkties voor het volgende seizoen niet door te gaan. De afgelopen dagen hebben veel betrokkenen, zowel van binnen als van buiten het gezelschap, aan het bestuur laten weten geen voorstelling te willen maken als Agaath Witteman vertrekt.

De artistieke leiding zou volgens het bestuur haar taak "intern' niet goed vervullen, met name niet in samenwerking met de afdeling publiciteit en zakelijke leiding. Inmiddels zijn bij het bestuur protestbrieven binnengekomen, waarin het ontslag van Agaath Witteman op deze niet-artistieke gronden wordt betreurd. De brieven komen onder anderen van Erik Vos van De Appel, Ivo van Hove van het Zuidelijk Toneel, van Het Nationale Toneel en van regisseurs en acteurs die voor het volgend seizoen waren gecontracteerd.

Ook auteurs als Inez van Dullemen en Marga Minco hebben hun onvrede met de gang van zaken geuit.

Gastregisseurs als Carl Ridders en Charlotte von Kleist van het Schauspielhaus Hamburg hebben tevens geprotesteerd.

Opmerkelijk is dat het bestuur eind april, in samenwerking met de artistieke leiding, nog de plannen voor het seizoen '93-'94 heeft goedgekeurd. Volgens ingewijden is er over het voornemen van het bestuur geen overleg met het personeel van Theater van het Oosten geweest.

Leonard Frank, wiens naam viel als opvolger, heeft laten weten niet in een dergelijke situatie te willen werken.

Witteman legt zich niet neer bij het besluit van het bestuur en wil niet alleen verantwoordelijk blijven voor het komende seizoen, maar ook voor het seizoen daarna.