Nieuwe kansen op een gokje

Irene de Kok is dit weekeinde een aardig zakcentje misgelopen. De Nederlandse judoka was de eerste winnaar van Winnerstip, het nieuwe gokspel van de Stichting Nederlandse Sporttotalisator. De Kok voorspelde de juiste uitslag van de oefeninterland Nederland - Wales, maar moest genoegen nemen met het symbolische bedrag van honderd gulden en een fles wijn aangezien het slechts de presentatie van de nieuwe gokvariant betrof.

Winnerstip is een van de vele nieuwe spelen waarmee de Stichting Nationale Sporttotalisator (SNS) het goklustig publiek aan zich probeert te binden om de fors teruglopende omzet van de laatste jaren (van 230 naar 155 miljoen gulden) een halt toe te roepen. Binnenkort kan in de tweeduizend Spelnetwinkels in Nederland het eerste geld ingezet worden op het Europees kampioenschap voetbal. Maar ook voorspellen wie de Tour de France, Wimbledon of de TT van Assen wint, is mogelijk met het nieuwe systeem. Volgens directeur Jos Zwartjes van de SNS opent zich een nieuwe wereld voor mensen die graag een gokje wagen.

Waarom wordt het nieuwe systeem nu ingevoerd?

We hebben op dit moment de techniek in huis om een hele andere manier van gokken te introduceren. Met alle respect voor de sportverenigingen die vroeger voor de verspreiding van lotto- en totoformulieren zorgden, maar dat distributiesysteem is natuurlijk verschrikkelijk verouderd. We hopen met het nieuwe systeem de omzet weer op tenminste 200 miljoen gulden te krijgen omdat tenslotte veertig procent van de inkomsten ten goede komt aan welzijn en cultuur.

Wordt met de nieuwe opzet het illegale gokcircuit doelmatig aangepakt?

Dat is voor ons hoogstens een prettige bijkomstigheid. Met het illegale gokken, zoals het maken van een poule op het werk, valt het wel mee, ik noem dat liever familiaal gokken. Het is wel zo dat het bij ons aantrekkelijker wordt om een gokje te wagen omdat we veel hogere bedragen uitkeren.

Wordt hierdoor niet de goklust in de hand gewerkt?

Nee, wij voldoen aan bestaande behoeften. Het spelen van een spel met mogelijkheden op financieel gewin zit in het karakter van de mens opgesloten.

    • Leon van Eijndhoven