Muzikale actie van Forum tegen minister d'Ancona

ENSCHEDE, 1 JUNI. Ruim twee weken voordat de Tweede Kamer debatteert over het Kunstenplan van minister d'Ancona van WVC is in Enschede zondag met een massaal muzikaal festijn actie gevoerd voor het behoud van Opera Forum en het orkest Forum Filharmonisch. De minister wil het Forumorkest samenvoegen met het Gelders Orkest en Opera Forum een nieuwe en artistiek ambitieuzere opzet geven.

Vele duizenden sympathisanten woonden concerten bij in het Muziekcentrum, de Twentse Schouwburg, theater Concordia en in de Grote Kerk aan de Markt. Alle musici en solisten, onder wie violist Jaap van Zweden en de bas Henk Smit, verleenden belangeloos medewerking. De wereldpremière van de door de Twentse cabaretier Herman Finkers geschreven Sint Jorismis in een volle Jacobuskerk werd uitgevoerd door het Valeriusensemble en het vokaal ensemble Exicon.

Tijdens een concert van Forum Filharmonisch en het Forum Operakoor in het Muziekcentrum in Enschede trad de dichter Willem Wilmink op. Alle koren uit Enschede verleenden hieraan medewerking. Tot besluit zong een speciaal voor deze gelegenheid gevormd amateurkoor van 300 zangers het Slavenkoor van Verdi.