Mindere god Edycair S winnaar van Gouden Zweep

WASSENAAR, 1 JUNI. De erelijst van de Gouden Zweep is in de 38 jaar van zijn geschiedenis voornamelijk opgebouwd door de grote namen van de vaderlandse drafsport. Sinds gisteren staat er ineens Edycair S tussen, geen draver die tot nu toe kon bogen op opzienbarende verrichtingen en verreweg het minste had verdiend van alle veertien deelnemers aan de klassieker op Duindigt. Maar de condities van de koers met veertig meter handicap voor de beste dravers spelen soms de mindere goden in de kaart. En dat gebeurde gisteren.

Pikeur Kees Kamminga mocht de Gouden Zweep uit handen van Prins Bernhard in ontvangst nemen, nadat hij met Edycair S over de volle 2600 meter had geleid en het maximale rendement uit zijn voorgift had getrokken door een constant hoog tempo aan te geven. De 27-jarige Fries werd helemaal niet uit zijn evenwicht gebracht, toen halverwege Ton Blok met favoriet en titelverdediger Yellowa langszij kwam. Blok dacht meteen naar de koppositie door te kunnen stoten, maar Kamminga gaf luid en duidelijk te kennen dat hij daar andere ideeën over had.

Tot drie keer toe probeerde Blok Edycair S op de knieën te krijgen, maar de koploper reageerde steeds met opmerkelijk gemak. Juist dat aandringen van Yellowa was voor Kamminga de reden om al zachtjes het Wilhelmus te neuriën. “Edycair S vindt het leuk als hij tegen een ander paard moet opknokken, dan weert hij zich het beste. Yellowa ging een kilometer van huis al veel minder gemakkelijk dan mijn paard, en ik had al begrepen dat ik niet door hem geklopt zou worden”, meldde Kamminga later.

Kamminga behoort tot de nieuwe lichting talentvolle trainers. Hij is ruim twee jaar geleden zelfstandig geworden. Het winnen van een Gouden Zweep was echter een geheel nieuwe ervaring voor hem. “Ik had het nodig ook”, zei hij, “want de laatste maanden had ik een periode dat ik constant een verkeerde beslissing leek te nemen. Dan helpt zo'n overwinning je heel snel heen over het idee dat je je vak niet meer zou verstaan.”

Roelof Kromkamp, de vroegere baas van Kees Kamminga, werd vierde met Digitalis maar liep na afloop bijna net zo trots als zijn ex-pupil rond. Zijn oude crack Yzeren Hein, gereden door zijn assistente Margon Schlangen, had zichzelf overtroffen. Hij werd tweede in 1.16,8, sneller dan hij ooit op Duindigt had gelopen. Yzeren Hein verruilde bijna drie jaar geleden de koersbaan voor een dekstation, maar was een half jaar geleden weer in training gekomen omdat hij zo fit bleek. “Ik had Digitalis gekozen”, zei Kromkamp, “omdat veertig meter vóór geven voor de oude Hein een onmogelijke opgave leek. En nu kunnen we ineens weer gaan denken aan de Grote Prijs der Lage Landen!”

    • John Brandsen