Lage dollar drukt Olies en Unilever op rustig Damrak

AMSTERDAM, 1 JUNI. De zwakke Amerikaanse dollar zette vanmorgen de koersen op de Amsterdamse effectenbeurs onder druk. Vooral Koninklijke Olie en Unilever leverden in. De daling bleef volgens handelaren beperkt door het sterke sentiment dat al weken op de beurs overheerst.

AMSTERDAM De handel op de Europese wisselmarkten begon vanmorgen met een lagere koers van de Amerikaanse dollar. In Amsterdam stond de Amerikaanse munt vanmorgen om 10.00 uur op 1,7985 gulden na een slotkoers van 1,8075 op vrijdag. De laatstgenoemde koers kwam tot stand na een daling van 3,25 cent ten opzichte van de slotkoers van de dag er voor.

De lagere koers van vandaag was eerder op de dag al tot stand gekomen op de wisselmarkten in het Verre Oosten. Net als eind vorige week zou de centrale bank van Japan dollars hebben verkocht in een poging de koers omlaag te halen. Een woordvoerder van het Japanse ministerie van financiën verklaarde dat de overeenstemming die de zeven grootste industrielanden (G-7) in januari bereikten over de gewenste koersverhouding tussen de yen en de dollar nog steeds geldt. De G-7 is voorstander van een koers van omstreeks 124 yen. De dollarkoers daalde maandag in Tokyo van 128,33 tot 126,78 yen.

De lagere dollarkoers drukte de aandelenkoersen op het Damrak vanmorgen. Ondanks een gunstig beurssentiment, vooral voor de lokale fondsen, zakten de meeste fondsen enkele dubbeltjes terug. De grootste klap kregen de dollargevoelige fondsen. Koninklijke Olie en Unilever liepen daarbij voorop. De Olies stonden omstreeks het middaguur op een verlies van 1,80 gulden op 155,80 gulden. Unilever zakte 2,20 gulden naar 183,10 gulden.

Op de Amsterdamse parallelmarkt ging Free Record Shop verder onderuit en kreeg ook Groenendijk Beheer rake klappen. De winstdaling die de keten van muziekwinkels in de eerste maanden van dit jaar leed, werd vandaag verder afgestraft. Het verlies bedroeg vanmorgen 1,50 gulden op 24,50 gulden. De koers is in korte tijd flink teruggelopen. Vorige week donderdag werd nog 29,50 gulden voor een aandeel Free Record betaald. De hoogste koers dit jaar lag op 33,20 gulden. Groenendijk (Yellowcabin) verloor vanochtend zes gulden vanaf het slot van vrijdag (46,50) na een bericht over “aanzienlijk” achterblijvende winst over de eerste vier maanden.

LONDEN De beurs in Londen begon de week slecht. De aandelenkoersen zakten in de loop van de morgen steeds verder weg. Het FT-100-koersgemiddelde, dat vrijdag 13,3 punten hoger sloot op 2.707,5, stond omstreeks het middaguur op een verlies van 10,3 punten.

FRANKFURT Ook de Duitse aandelenkoersen liepen vanochtend licht terug. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat vrijdag 9,17 punten hoger sloot op 1.803,22, zakte door de psychologische barrière van 1.800 punten heen en stond omstreeks het middaguur op een verlies van 7,42 punten.

TOKIO De aandelenkoersen op de Japanse beurs sloten vanmorgen lager. Het Nikkei-225-koersgemiddelde kon zich net handhaven boven de psychologische barrière van 18.000 punten en sloot 343,64 punten lager (1,87 procent) op 18.004,11 punten. De omzet bleef steken bij 180 miljoen stukken.