Laatste acht toestellen uit Belgrado geland

BEEK, 1 JUNI. Op Maastricht Airport zijn zaterdag, vlak voor het ingaan van het handelsembargo tegen Servië en Montenegro, twaalfhonderd Joegoslaven aangekomen met acht lijn- en chartervluchten uit Belgrado en Skopje. Veel van de passagiers hadden een twee- tot driedubbele prijs betaald om nog een ticket te bemachtigen. Het laatste vliegtuig, dat zaterdagavond om elf uur landde, was goed bezet maar zat niet afgeladen vol, aldus een woordvoerder van het vliegveld.

Omdat voor Joegoslaven geen visumplicht bestaat, werd iedereen met een geldig Joegoslavisch paspoort, een retourticket en voldoende middelen van bestaan toegelaten. Voor nieuwe republieken als Kroatië en Slovenië bestaat wel een visumplicht, maar volgens een woordvoerder van de douane is die gemakkelijk te omzeilen omdat iedereen zijn Joegoslavisch paspoort heeft bewaard.

De douane, die een intensieve controle uitvoerde, heeft niemand aangetroffen die politiek asiel in ons land wilde aanvragen. Zes passagiers werden teruggestuurd omdat zij niet over middelen van bestaan beschikten.

Praktisch alle passagiers waren op doorreis naar familieleden in Duitsland of België. Op hun ticket stond Düsseldorf als plaats van bestemming. Sinds Duitsland in december alle vluchten van en naar Joegoslavië heeft verboden, is de Joegoslavische luchtvaartmaatschappij JAT voor zijn lijnvluchten uitgeweken naar Beek.

De afgelopen maand werd de frequentie van de vluchten opgevoerd van tien naar dertien per week. De toestellen vervoerden veel inkomende en bijna geen uitgaande passagiers. Voor het vliegveld betekende dat ruim een miljoen gulden aan extra-inkomsten, maar volgens directeur Messelink staat daar tegenover dat het aantal vakantievluchten naar Joegoslavië tot nul is gereduceerd.