KALFSTONG MET TUINBONEN

Een bezoek aan de VEN Internationale Versmarkt, een op de horeca gerichte groothandel gespecialiseerd in verse produkten is levensgevaarlijk.

Omdat eten voor mij ook werken is ben ik in het bezit van een speciale kaart die je nodig hebt om bij de VEN binnen te komen. Bijna kwijlend loop ik langs de kaasafdeling waar meer dan 600 kazen liggen en de groenteafdeling met de heerlijkste paddestoelen en de geurigste bosaardbeitjes. Altijd kom ik met méér thuis dan op mijn boodschappenlijstje stond. Tijdens het laatste bezoek vertelde de slager dat er elke week wel een container met eng-orgaan vlees, waar wij in Nederland onze neus voor ophalen, naar Japan vertrekt. Kan een kalfstong er nog mee door?

Een recept voor 4 personen:

2 kleine kalfstongen

1 liter bouillon

8 vleestomaten

1 teen knoflook

3 kilo tuinbonen in schil

25 gram boter

fijngehakte peterselie

zout, peper

Leg de kalfstongen een uur in iets gezouten water. Spoel ze dan af en kook ze op een niet te hoog vuur in bouillon in ongeveer anderhalf uur gaar. Maak intussen een tomatencoulis. Bak de fijngesnipperde ui in boter zacht en glazig. Voeg de gewassen, ontvelde en in stukken gesneden tomaten toe en laat alles samen met de uitgeperste teen knoflook zo'n 20 minuten stoven. Maal alles fijn in een keukenmachine of gebruik een staafmixer. Roer er fijngehakte peterselie door en breng de coulis op smaak met peper en zout.

Kook de gedopte tuinbonen gaar.

Snijd de kalfstong in plakken. Leg ze op een schaal en omring ze met tuinbonen. Geef de tomatencoulis er apart bij.

    • Anne Scheepmaker