Journalistiek geleuter

“In 1813 waren er drie parlementaire journalisten, nu driehonderd”. Dit is een citaat uit de toespraak van Kamervoorzitter Deetman bij de opening van het nieuwe Tweede-Kamergebouw.

Er is onvoldoende werk voor driehonderd parlementaire journalisten in een land dat politiek gesproken al lang een provincie is geworden. Om zichzelf toch aan het werk te houden, blijft journalistiek Den Haag tot walgens toe leuteren over de toekomst van Lubbers, de overlevingskansen van de coalitie, de streken van Kaland en andere futiliteiten die een lang proces van uitvergroting moeten doormaken om nog een beetje op nieuws te lijken.

Ik hoop op een opstand van lezers, kijkers en luisteraars tegen onze politieke journalistiek. Laat die driehonderd parlementaire redacteuren weten dat we genoeg hebben van die eindeloze stroom van "non-events' die slechts het bedriegelijke resultaat zijn van een duistere samenzwering tussen nieuwshongerige journalisten en publiciteitshongerige politici. Men houdt elkaar aan het werk en heeft niet in de gaten dat het publiek al lang heeft afgehaakt.

    • John Beekman