Joegoslaven reageren verbitterd op voetbalboycot EK; "Uitsluiting onrechtvaardig'

NEW YORK, 1 JUNI. Resolutie 757 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft een onmiddellijk einde gemaakt aan de droom van de Joegoslavische voetballers. Vermoedelijk ook aan die van Joegoslavische Olympiërs. Het Joegoslavisch elftal werd door de UEFA op grond van de VN-sancties uitgesloten voor deelneming aan het EK in Zweden. De selectie van Joegoslavië, donderdag als eerste van de acht landen in Zweden aangekomen, verlaat vandaag gedesillusioneerd het trainingskamp in Leksand. Voor de Joegoslavische voetballers kwamen de sancties van de VN en de daaropvolgende stappen van de FIFA en UEFA evenmin onverwacht. “Wij zijn diep teleurgesteld”, zei delegatielid Joksovic in het trainingskamp in Leksand. “Waarom konden de politici niet eerder reageren? Nu hebben de spelers zich ingesteld op het EK. Zij hebben hard voor de kwalificatie gewerkt. Zij zijn geen generaals of moordenaars. Hun uitsluiting is onrechtvaardig.”

UEFA-voorzitter Lennart Johansson had begrip voor de verbittering. “Ik kan de teleurstelling van de Joegoslaven goed begrijpen. Het lijkt mij echter dat de meeste mensen de beslissing van de veiligheidsraad kunnen accepteren en het ligt voor de hand dat wij er zonder meer gevolg aan zullen geven.” De Zweed voerde bovendien aan dat de komst van de Joegoslavische selectie de politie in zijn land in staat van paraatheid had gebracht.

Een aantal internationale sportorganisaties volgde gisteren het besluit van de Verenigde Naties. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) wil eerst de exacte inhoud van de resolutie bestuderen alvorens voorzitter Samaranch in de loop van de week commentaar zal geven. Het IOC is volgens het Olympisch handvest een autonoom lichaam en beslist zelf wie uitgenodigd wordt voor het vierjaarlijkse sportfestijn. Regeringen van kandidaat-organisatoren moeten het IOC zelfs de schriftelijke verklaring overleggen dat zij het Olympisch handvest zullen naleven. Samaranch verklaarde op persoonlijke titel te verwachten dat het IOC het VN-besluit zal volgen. Binnen twee of drie weken wordt een beslissing van het IOC verwacht.

De organisatie van de open Franse tenniskampioenschappen liet gisteren weten dat de uit het Servische Novi Sad afkomstige Monica Seles in het toernooi mag blijven. Toernooidirecteur Patrice Clerc betoogde dat het gaat om een individueel kampioenschap, waarbij titelverdedigster Seles niet haar land vertegenwoordigt. De Internationale Tennis Federatie heeft ten tijde van de wereldwijde sportboycot van Zuid-Afrika een zelfde houding ingenomen.

De macht van de wereldsport is door de beslissing van de VN in New York afgebrokkeld. Bij de boycots van de Olympische Spelen van 1980 in Moskou en 1984 in Los Angeles bestond er nog speelruimte. In Moskou bleef een aantal westerse landen weg, vier jaar later een aantal Oostbloklanden met satelliet-staten.

“De sancties van de VN zijn geen verrassing”, zei Joseph Blatter, secretaris van de FIFA, in conclaaf met de UEFA in Newport bij Cardiff om over nieuwe spelregels te praten. “Zij brengen de sport in grote moeilijkheden. De sport moet in principe niet onder politieke beslissingen te lijden hebben, maar kan ook niet volledig onberoerd blijven bij belangrijke politieke gebeurtenissen. Wij hebben de strafmaatregelen tegen Joegoslavië overgenomen. Zo lang die gehandhaafd worden, zal het land door de FIFA geschorst zijn voor internationaal voetbal.”