Israel stelt Jordaniëverantwoordelijk voor aanslag bij Eilat

TEL AVIV, 1 JUNI. Israel houdt Jordanië verantwoordelijk voor een zaterdagochtend uitgevoerde Palestijnse commando-aanval op het strand bij Eilat. Bij dit incident, dat door Jeruzalem hoog wordt opgenomen, werden een Israelische bewaker en een Palestijnse commando gedood. Een tweede Palestijn werd gewond en gevangen genomen.

Uit diens verhoor is volgens radio Israel gebleken dat zaterdagochtend vroeg vier Palestijnen uit de Jordaanse havenstad Aqaba vertrokken voor het uitvoeren van een massa-moord op het strand van Eilat dat dan altijd vol is.

Tijdens de zware zwemtocht van Aqaba naar Eilat verdronken twee van de Palestijnen, onder wie de commandant van het commando. Door de sterke stroming werden de Palestijnen in zuidelijke richting gedreven zodat ze niet bij het drukke strand aan land konden gaan maar enkele kilometers verder aankwamen.

De gewonde 26 jaar oude Palestijn vertelde zijn ondervragers dat hij anderhalf jaar geleden uit Hebron, in bezet gebied, naar Jordanië was gegaan en zich daar had aangesloten bij een islamistische fundamentalistische organisatie. Een maand geleden werd hij naar Aqaba gestuurd voor een training in verband met de zelfmoordactie tegen Israelische badgasten. Volgens Radio Israel toonde hij tijdens de ondervraging geen berouw.

Jordanië verklaarde gisteren niets met de aanval te maken te hebben en suggereerde dat het commando uit de Sinaï-woestijn of uit Saoedi-Arabië Eilat had bereikt. Vanmorgen werd in Amman gezegd dat de zaak in onderzoek is genomen.

In Israel worden vraagtekens geplaatst achter de veiligheidsmaatregelen in de Golf van Eilat (Aqaba) die Eilat moeten beschermen.