Interpol: terroristen bereiden aanslag voor

RIO DE JANEIRO, 1 JUNI. Interpol beschikt over aanwijzingen dat terroristen tijdens de komende wereldmilieuconferentie in Rio de Janeiro een aanslag willen uitvoeren. Dat heeft de Braziliaanse vertegenwoordiger bij Interpol, Romeu Tuma jr., gisteren gezegd tegen de krant Folha de São Paulo.

Volgens de krant zou het gaan om een groep van acht Palestijnen onder leiding van de "aartsterrorist' Abu Nidal, die een aanslag zouden willen uitvoeren op het Israelische consulaat en een groep Israelische vrouwen die deelneemt aan een programma-onderdeel van de conferentie.

Volgens de krant zou Interpol reeds een jaar rekening houden met de mogelijkheid van een terroristische aanslag tijdens de internationale milieutop in Rio de Janeiro, waaraan naar verwachting ruim honderd staatshoofden en regeringsleiders deelnemen. De terroristen zouden vanuit het naburige Urugay Brazilië binnenkomen. Zeshonderd agenten van de Braziliaanse federale politie zijn sinds die tijd getraind in de bestrijding van terrorisme en ontvoeringen.

Niet bekend

Het Braziliaanse leger heeft inmiddels 35.000 soldaten ingezet die de toegangswegen tussen het internationale vliegveld van Rio de Janeiro en het conferentie-oord Riocentro, gelegen op vijftig kilometer afstand aan de andere kant van de stad, moeten bewaken. Soldaten met mitrailleurs en de bajonet op het geweer hadden gisteren langs de gehele route wachtposten ingericht en hielden viaducten bezet, waar zij burgers controleerden.

Gisteren werden ook de details bekendgemaakt van de beperkingen die van 11 tot 15 juni zullen worden opgelegd aan het verkeer in Rio de Janeiro. Vele doorgaande routes en belangrijke verbindingswegen zullen zijn afgesloten voor normaal verkeer. Hier zullen alleen de konvooien met officiële limousines van staatshoofden en andere hoogwaardigheidsbekleders mogen rijden, en speciale bussen die bezoekers heen en weer brengen tussen het conferentieoord en andere delen van de stad.

Eenheden van de politie hebben op de toegangswegen van de favela's, de sloppenwijken die Rio omringen, naar het stadscentrum wegversperringen ingericht. Zij moeten voorkomen dat “gedurende de conferentie drugs de stad bereiken”, aldus een politiewoordvoerder.