Hup Wallage en De Boer!

Spektakel kan bevorderlijk zijn voor politieke carrières. Na het chaotisch verlopen debat over de basisvorming in de Eerste Kamer vorige week, waarin staatssecretaris Jacques Wallage de opstandige CDA-fractie bedwong, kraaide een PvdA-onderwijsspecialist uit de Tweede-Kamerfractie vreugdevol dat de staatssecretaris “absoluut ministeriabel” was geworden.

Een mooie opsteker voor de bewindsman die lange tijd in de PvdA als ijdel, glad en eigenzinnig te boek stond. Dat staat hij nog, maar zelfs het aantal speculaties over zijn kansen op een toekomstig partijleiderschap neemt toe. Dat wordt voor de 45-jarige bewindsman flink Prediker lezen (“IJdelheid der ijdelheden, alles is ijdelheid en het najagen van wind”).

Een ander die zijn statuur vorige week wist te vergroten was Wim de Boer, oud-PPR-man en mede-oprichter van Groen Links. De Boer, die nu fractievoorzitter in de Eerste Kamer is, wordt naast het Tweede-Kamerlid Paul Rosenmöller genoemd als opvolger van partijleidster Ria Beckers. De Boers voordeel boven zijn concurrent is, zegt een lid van Groen Links, dat hij zich minder aan “politieke en verbale wildebrasserij” te buiten gaat.

Het viel vorige week direct op dat Groen Links als enige partij naast onderwijswoordvoerster Van Wijngaarden ook fractievoorzitter De Boer op de sprekerslijst had gezet. “De Boer voor de hoofdlijnen, Van Wijngaarden voor de details”, werd gezegd. De eerste gebruikte die "hoofdlijnen' vooral om voor de volle perstribunes te keer te gaan tegen CDA-fractievoorzitter Kaland in het bijzonder en het verval der staatsrechtelijke zeden in het algemeen.

Een man om in de gaten te houden, die De Boer. (KV)

    • Geert van Asbeck
    • Kees Versteegh