Hanson is gegadigde voor Canary Wharf

ROTTERDAM, 1 JUNI. Na de Hongkongse miljadair Li Ka-Shing en de staatsinvesterignsmaatschappij van Singapore heeft ook het Brits- Amerikaanse conglomoraat Hanson interesse getoond voor Canary Wharf, het kantorencomplex van de in surseance van betaling verkerende Candese projectontwikkelaar Olympia & York in de Londense Docklands.

“In het nationaal belang en in het belang van onze aandeelhouders verdient het aanbeveling naar dit project te kijken. Het is een fraai stuk onroerend goed, waarmee het alleen financieel niet zo botert”, aldus topman Lord Hanson tegenover gisteren tegenover The Sunday Telegraph. Volgens deze Britse zondagskrant is het scheepvaart- en constructiebedrijf Peninsular and Oriental door de Britse regering en een aantal schuldeisers benaderd om een reddingsoperatie op touw te zetten.

Premier Major heeft al laten weten dat Olympia & York het zonder Britse overheidssteun zal moeten doen. Vandaag vergaderen de ministers van transport, milieu, handel en overheidsaangelegenheden over de crisis bij Olympia & York. Aan de orde komt onder meer een plan om 5.000 ambtenaren naar het in de Londense Docklands gelegen kantorencomplex over te plaatsen. Canary Wharf, het grootste kantorencomplex van Europa, kampt met een leegstand van bijna 50 procent.

Olympia & York kreeg afgelopen donderdag uitstel van betaling voor zijn Britse activiteiten. Canary Wharf is half voltooid. Olympia & York denkt zo'n 500 miljoen pond (1,6 miljard gulden) nodig te hebben om het project, waarvan de totale bouwkosten 9,6 miljard gulden belopen, te kunnen voltooien.

Al eerder, op 14 mei, kreeg de projectontwikkelaar uitstel van betaling voor zijn Canadese activiteiten. De Canadese rechter Robert Blair, die de surséance-aanvraag honoreerde, gaf afgelopen vrijdag zijn goedkeuring aan een voorlopige schuldenregeling voor de Canadese activiteiten van O & Y. Vanaf 15 juli zal O & Y weer geld betalen aan Canadese schuldeisers op voorwaarde dat vóór 13 juli een definitief saneringsplan op tafel ligt, aldus de rechter.

Reden voor de betalingsproblemen van Olympia & York is de crisis in het Amerikaanse en Britse commercieel onroerend goed. Het concern, de grootste vastgoedinvesteerder ter wereld, heeft schulden ter waarde van 12,2 miljard dollar (21 miljard gulden) bij een kleine honderd verschillende banken.