Grote betoging in Joegoslaviëtegen de oorlog

BELGRADO, 1 JUNI. Tienduizenden mensen hebben gisteren in de Servische hoofdstad Belgrado deelgenomen aan een vredesdemonstratie, de grootste tot nu toe in Servië.

Er werden leuzen geschreeuwd tegen president Slobodan Milosevic en diens regerende partij, de SPS. Na afloop begaf een deel van de betogers zich naar het hoofdgebouw van de Servische staatstelevisie en eiste vruchteloos toegang. De politie hield zich afzijdig en het kwam niet tot incidenten, afgezien van het naar beneden halen door demonstranten van de Joegoslavische vlaggetjes aan lantaarnpalen, die daar waren opgehangen in verband met de verkiezingsdag.

Die verkiezingen voor een federaal parlement verliepen, zoals de staatstelevisie niet moe werd te onderstrepen, “zonder incidenten”. In Servië zou zestig procent van de kiezers zijn komen opdagen, in Montenegro lag volgens persbureau Tanjug de opkomst lager, ongeveer vijftig procent. De voornaamste Servische oppositiepartijen, de Servische Vernieuwingsbeweging en de Democratische partij, hadden tot een boycot opgeroepen en zelf geen kandidaten gesteld. De oppositie ziet de instelling van het nieuwe Joegoslavië als ondemocratisch en wijst verkiezingen middenin een oorlog af. Ook de CVSE had om uitstel van de verkiezingen gevraagd.

Niet bekend

    • Raymond van den Boogaard