Gaarlandt met uitgeverij Balans over naar Bezige Bij

AMSTERDAM, 1 JUNI. Jan Geurt Gaarlandt (45), directeur van de non-fictie-uitgeverij Balans, wordt met ingang van 1994 de nieuwe directeur van de literaire uitgeverij De Bezige Bij. Zijn oude uitgeverij zal als imprint van De Bezige Bij worden voortgezet. Dit hebben de directies van de beide uitgeverijen vanmorgen bekendgemaakt. De drie man personeel van Balans zullen door De Bezige Bij worden overgenomen.

Bij De Bezige Bij, waar nu 24 mensen werken, bestond al enige tijd het plan de non-fictie in het eigen fonds tot ontwikkeling te brengen. De uitgeverij is in de oorlog opgericht door Geert Lubberhuizen als een illegaal fonds voor poëzie. Na de oorlog werd het bedrijf uitgebreid tot een algemene uitgeverij van progressieve signatuuur. De laatste jaren gaf men echter uitsluitend literatuur uit. Bekende Nederlandse schijvers uit het fonds zijn W.F. Hermans, Kees van Kooten, Jan Wolkers en Hugo Claus.

Door de overname van Balans en de aanstelling van Gaarlandt hoopt men het fonds te kunnen verbreden. Gaarlandt, die zijn loopbaan begon als literatuurcriticus bij de Volkskrant en Vrij Nederland, heeft uitgeverij Balans zes jaar geleden opgericht. Zijn fonds omvat op dit moment 100 leverbare titels. Belangrijke auteurs zijn Robert Hughes, Etty Hillesum, K.G. van Wolferen, Wim Kan en Johan Polak.

De huidige directeur van De Bezige Bij, A.J.R. Hamming (56), heeft die functie sinds 1981. Hij zal het komende jaar samen met Gaarlandt de directie vormen en werken aan de voorbereiding van het vijftigjarig bestaan van De Bezige Bij in 1994.