Embargo tegen Haïti wordt op grote schaal ontdoken

WASHINGTON, 1 JUNI. De pogingen om het huidige bewind in Haïti te isoleren door een internationaal embargo ondervinden ernstige hinder van het feit dat verscheidene landen zich hieraan niet houden. Dit blijkt uit een rapport dat senator Edward Kennedy dit weekeinde heeft gepresenteerd.

Het gaat hierbij om een twaalftal Europese, Afrikaanse en Zuidamerikaanse landen. Tussen november vorig jaar en maart van dit jaar zouden al een miljoen vaten olie hun weg naar Haïti hebben gevonden. De olie was afkomstig uit Frankrijk, Senegal, Colombia en de Nederlandse Antillen. Andere produkten die ondanks het embargo Haïti toch bereikten, waren staal uit België en Brazilië, bier en instrumenten uit Duitsland, wijn, cognac en parfum uit Frankrijk, chemische produkten uit Argentinië en voedingsmiddelen uit de Nederlandse Antillen, Venezuela en Groot-Brittannië.

“Het resultaat van deze talrijke schendingen is dat het embargo er niet in is geslaagd het vertrek te bewerkstelligen van de aanstichters van de militaire staatsgreep”, aldus Kennedy, die er verder op wees dat het embargo tot dusverre slechts de armen in het land heeft getroffen.

Het embargo werd vorig jaar oktober ingesteld door de 34 staten van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) in de hoop het herstel te bevorderen van het democratische bewind van de verdreven president Bertrand Aristide. De OAS riep ook de andere landen van de wereld op het embargo te respecteren.

Intussen heeft de Amerikaanse kustwacht dit weekeinde 904 vluchtelingen naar Haïti teruggebracht. Een vluchteling sprong daarbij overboord onder het uitroepen van de woorden “Ik sterf liever”. (AFP, UPI)