Einde van conflict over Zuid-Tirol lijkt dichtbij

ROME, 1 JUNI. Verwacht wordt dat er snel een formeel einde komt aan het al decennia lang slepende conflict over de Noorditaliaanse provincie Zuid-Tirol, nadat de Südtiroler Volkspartei (SVP) zaterdag met een overgrote meerderheid het totale pakket autonomiemaatregelen heeft goedgekeurd.

Het "pakket' omvat alle maatregelen die de Italiaanse regering in de afgelopen jaren heeft genomen om de rechten van de duitstalige meerderheid in Zuid-Tirol, dat in het Italiaans Alto Adige heet, te garanderen. Na een klacht bij de Verenigde Naties dat Rome zijn afspraken niet nakwam, heeft Oostenrijk zich eind jaren zestig garant gesteld voor de rechten van de Zuidtirolers. Wenen heeft een formele verklaring dat Italië zijn autonomie-afspraken is nagekomen steeds afhankelijk gesteld van de uitspraken hierover van de SVP, de dominerende partij in Zuid-Tirol. Op een buitengewoon partijcongres in Merano keurde 83 procent van de partij het pakket goed. Een minderheid vond dat de autonomiemaatregelen niet ver genoeg gaan.