Dubrovnik opnieuw onder vuur; Embargo verlamt leven in Joegoslavië

BELGRADO, 1 JUNI. De vergaande sancties die de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zaterdag aan Joegoslavië heeft opgelegd worden door de lidstaten goed in acht genomen. Het luchtverkeer van en naar Joegoslavië ligt vrijwel stil, het transport van goederen is gestaakt.

Intussen luwen de gevechten in Bosnië, maar de strijd om de Kroatische stad Dubrovnik ging vandaag in alle hevigheid door.

De stopzetting van het luchtverkeer met Joegoslavië leidde gisteren in Belgrado tot het stranden van honderden reizigers, onder andere met bestemming Maastricht, Wenen en Zürich. Vluchten van de Joegoslavische luchtvaartmaatschappij JAT naar Istanbul en Athene vonden nog wel normaal doorgang. “Het enige wat we kunnen doen is de mensen laten weten hoe laat de trein naar Boedapest gaat, dan kunnen ze daar op het vliegveld stappen”, aldus een zegsman van de Oostenrijkse luchtvaartmaatschappij Austrian Airlines.

De politieke leiding in Servië, de republiek die samen met Montenegro het "nieuwe Joegoslavië' vormt, lijkt niet bereid tot een openlijke verandering van politiek. President Slobodan Milosevic weet de maatregelen van de VN er aan dat “de waarheid” omtrent de Servische politiek in de wereld onvoldoende bekend is. De minister van buitenlandse zaken, Vladislav Jovanovic, liet weten niet te geloven dat de boycot lang zal duren, aangezien Servië naar zijn zeggen geheel buiten de strijd in Bosnië-Herzegovina staat.

Milosevic liet gisteren, alsof er niets aan de hand was, verkiezingen houden voor een federaal parlement. Volgens het persbureau Tanjug ging, ondanks het feit dat de oppositie weigerde deel te nemen, zestig procent van de kiezers naar de stembus. Tienduizenden mensen namen gisteren in Belgrado deel aan een demonstratie tegen de burgeroorlog, de grootste betoging tot nu toe in Servië.

Het Joegoslavische federale leger heeft vanmorgen opnieuw de Kroatische havenstad Dubrovnik met zwaar geschut bestookt, vanaf posities uit zee en stellingen ten zuidoosten van de stad. De meeste granaten vielen in zee, maar ten minste twee troffen doel in het oude centrum van Dubrovnik.

De hele afgelopen nacht hadden, ondanks een wapenstilstand die de vredestroepen van de VN hadden weten te bewerkstelligen, in de omgeving van de stad artilleriegevechten plaats tussen eenheden van het federale leger en Kroatische milities.

In de Bosnische hoofdstad Sarajevo bleef het voor het eerst in twee maanden zeer rustig. De radiojournalist Zoran Pirovic zei in een telefonisch vraaggesprek dat de stad vannacht “opmerkelijk stil” was geweest. “Niemand had dit verwacht na de zware beschietingen van de afgelopen dagen. Voor het eerst in lange tijd konden we weer slapen.”

    • Raymond van den Boogaard