Democratische Partij kleurt Jakarta rood

JAKARTA, 1 JUNI. Naar schatting twee miljoen aanhangers van de Democratische Partij van Indonesie (PDI) kleurden gisteren met een grote betoging Jakarta fel rood. Het was de grootste campagne-rally die de Indonesische hoofdstad ooit heeft gezien. Begin volgende week worden in Indonesië parlementsverkiezingen gehouden.

Vanuit de haven Tanjung Priok in het noorden en uit de dichtbevolkte stadskampongs in het zuiden, westen en oosten van Jakarta stroomden kilometers lange gemotoriseerde kolonnes naar het sportcomplex Senayan in het centrum van de stad. Daar luisterden een half miljoen PDI-supporters - meer konden er niet in - naar toespraken van partijvoorzitter Soerjadi en stemmentrekker Guruh Soekarnoputera, de jongste zoon van Indonesie's eerste president.

De overige anderhalf miljoen, meest jonge PDI-aanhangers, uitgedost in rode T-shirts en dito hoofdbanden, kruisten in uitpuilende vrachtwagens en op brommers met rode vlaggen door de straten van Jakarta, langs de kant toegejuicht door een enthousiaste menigte die de langstrekkende PDI-militanten groetten met de geheven pink, wijsvinger en duim van de rechterhand. Dit herkenningsteken van de PDI symboliseert zowel het lijstnummer van de partij, een drie, als de kop van een banteng (wilde buffel), de partijtotem. Ruim duizend politiemannen en een zelfde aantal militairen hielden de doorgaande routes van de hoofdstad vrij voor de rode karavanen.

Bij de vorige verkiezingen, in april 1987, bracht de PDI in Jakarta anderhalf miljoen supporters op de been, maar de officiële verkiezingsuitslag stelde teleur: de partij kwam niet verder dan elf procent. Partijvoorzitter Soerjadi eiste gisteren dat de regeringspartij Golkar wordt losgekoppeld van het leger en het ambtenarenapparaat en dat het ambtenaren vrijstaat te stemmen op de partij van hun keuze.

    • Dirk Vlasblom