Cola-oorlog: Coca Cola in Oost-Europa

ATLANTA, 1 JUNI. Het Amerikaanse drankenconcern Coca-Cola wil in de periode tot en met 1995 bijna 1 miljard dollar (1,8 miljard gulden) investeren in Oost- en Centraal-Europa. Daarvan is 200 miljoen dollar (360 miljoen gulden) bedoeld voor expansie in Polen, zo heeft de onderneming gisteren bekendgemaakt.

Coca-Cola, de grootste frisdrankenproducent ter wereld, maakte dit nieuws bekend bij de opening van een fabriek in het Poolse Gdynia, vlakbij havenstad Gdànsk. Deze fabriek, die bij elkaar 30 miljoen dollar kostte, biedt 200 mensen werk. In de loop van de week zal Coca-Cola nog een vestiging in Polen openen.

In de voormalige DDR vindt de grootste investering van het Amerikaanse drankenconcern plaats. Daar zal Coca-Cola de komende jaren in totaal 450 miljoen dollar investeren. Andere landen die van de investeringen profiteren zijn: Hongarije, Tsjechoslowakije, Roemenië, Rusland, Oekraïne, Bulgarije, Joegoslavië, Albanië en de Baltische republieken Estland, Letland en Litouwen.

Cola's aartsrivaal Pepsi-Cola was al op bescheiden schaal in Oost-Europa actief onder het communistische bewind. Ook Pepsi dat in de Cola-oorlog Coke wist af te troeven in de toenmalige Sovjet-Unie wil uitbreiden in Oost-Europa.(Reuter)