Celstraf voor Indonesische agent wegens Oost-Timor

JAKARTA, 1 JUNI. Een militaire rechtbank op het Indonesische eiland Bali heeft zaterdag een politiekorporaal veroordeeld tot een "disciplinaire gevangenisstraf' van 17 maanden wegens het verwonden van een demonstrant met een bajonet.

Het voorval had plaats in Dili, de hoofdstad van Oost-Timor, tijdens de betoging op 12 november, die door toedoen van het leger uitliep op een bloedbad waarbij tientallen mensen de dood vonden. De korporaal, de 35-jarige Martin Alau, had de Oosttimorese scholier Cimplisio Celestino (19) in een oor gestoken.

Op 12 november vernam Alau dat “duizenden” demonstranten op weg waren naar het kerkhof Santa Cruz en hij repte zich derwaarts. “Een passerende demonstrant uitte beledigingen aan het adres van mij en mijn kameraden”, aldus Alau. Gewapend met twee bajonetten trok hij naar de begraafplaats. Daar stuitte hij op de jongeman die hem had beledigd en “nam wraak”. De jonge Celestino is inmiddels hersteld, maar heeft een litteken over zijn oor.

De militaire rechter, luitenant-kolonel Hidayat, noemde Alau's optreden “in strijd met de gedragscode van de politie” en achtte zijn handelwijze “schadelijk voor het aanzien van de strijdkrachten”. Alau's proces was het eerste van acht krijgsraadprocedures die zullen worden aangespannen tegen bij het Dili-incident betrokken militairen. In Indonesië maakt de politie deel uit van de strijdkrachten.