Bij een ongelijke tweekamp

Als FC Den Haag woensdag de eerste wedstrijd om een plaats in de eredivisie tegen Go Ahead Eagles speelt is het precies een maand geleden dat de ploeg officieel in actie kwam: op 3 mei tegen VVV. Natuurlijk is er op 3 en 8 juni sprake van een hele vreemde tweekamp. Het ene team, Go Ahead, heeft zes loodzware wedstrijden uit de nacompetitie in de benen en het andere, Den Haag, heeft een maand in de zon op zijn tegenstander zitten wachten, trainde een beetje en speelde een paar zomeravondpartijtjes. Afgelopen woensdag was het contrast het duidelijkst te zien. De spelers van Go Ahead liepen de benen uit hun lijf tijdens de eerste finale tegen Den Bosch terwijl die van Den Haag onderuit gezakt op de tribune zaten.

De verliezer heeft volgende week maandag ook altijd gelijk. Bij Go Ahead zal men zeggen dat Den Haag een maand de tijd heeft gehad om uit te rusten en om alle blessures te laten herstellen. De Hagenaars op hun beurt zullen bij verlies klagen over een gebrek aan ritme. De KNVB kan het ook eigenlijk niet maken op deze wijze twee ploegen om zo iets belangrijks als een plaats in de eredivisie te laten spelen. De voetbalbond was deze keer echter met handen en voeten gebonden door het Europees kampioenschap. Daarom moest de eredivisie snel eindigen. Verleden jaar speelde de nummer zestien van de eredivisie, SVV, op 16 juni zijn laatste competitiewedstrijd en op 19 juni, drie dagen later, moest alweer tegen de verliezend finalist van de nacompetitie, NAC, worden aangetreden.

Zo'n sluitend programma is in verband met de voorbereiding van de nationale ploeg op de grote toernooien, EK en WK, dus niet altijd te plannen. Om het probleem definitief op te lossen zou de KNVB de nummer zestien van de eredivisie met de hele nacompetitie kunnen laten meedraaien. In dat geval zouden de clubs uit de eerste divisie niet om, zoals het nu het geval is, zes periodetitels moeten spelen, maar om vijf. De ploeg uit de hoogste klasse wordt dan de nummer zes. Dat idee heeft een hoofdrolspeler in de huidige situatie, FC Den Haag-trainer Mark Wotte, geopperd. Hij beseft wel dat de kans van de eredivisieclub om dan op het hoogste klasse te blijven kleiner wordt. Nu is die theoretisch gezien gewoon vijftig procent en dan nog geen 35 procent.

    • Hans Klippus